Pravnik Filip Ler -Martin: Dodik porazio OHR

nezavisne.com
Pravnik Filip Ler -Martin: Dodik porazio OHR

Banjaluka - OHR je krajem 2007. godine sebi dopustio da u sukobu sa Miloradom Dodikom, tadašnjim premijerom RS, bude poražen i od tada se OHR i međunarodna zajednica u BiH nikad nisu oporavili.

Ovo u nedavno objavljenoj knjizi "Diplomatic Counterinsurgency" tvrdi Filip Ler-Martin, kanadski pravnik i stipendista projekta "Budućnost diplomatije" na uglednom američkom univerzitetu Harvard.

On je kao pravnik radio za OHR u BiH, a bio je i glavni savjetnik u Komisiji za reformu policije BiH.

Ler-Martin u svojoj knjizi objašnjava prelomni trenutak koji se desio 2007. godine kada je za visokog predstavnika u BiH došao Miroslav Lajčak i kada je svojim pravnim savjetnicima dao zadatak da napišu amandmane koji će ojačati institucije BiH tako što će spriječiti mogućnost blokiranja odluka jednostavnim nepojavljivanjem na sjednicama.

Amandmani su napisani, Lajčak ih je potpisao 19. oktobra 2007, ali odmah je stigla optužba iz Banjaluke, a Dodik je Lajčakov poziv proglasio neustavnim i suprotnim Dejtonskom sporazumu koji OHR mora štititi.

Reagovao je i Vojislav Koštunica, tadašnji premijer Srbije, tezom da je Lajčakov prijedlog povezan sa prijedlogom međunarodne zajednice o nezavisnosti Kosova.

Vlade koje su u tom trenutku stajale iza OHR-a nisu imale interesa otvarati drugi politički front pored Kosova. Iz taktičkih pregovora koji su uslijedili Lajčak i OHR izašli su poraženi. Do tada nijedan visoki predstavnik u BiH nije promijenio sadržaj svoje odluke nakon usvajanja.

"Promjene na koje je Dodik pokušao prisiliti Lajčaka činile su se mnogim posmatračima kao brzo rješenje za mali problem. Takvo shvatanje bilo je pogrešno jer Dodik je zapravo napadao jedan od stubova na kojima počiva sistem međunarodnog nadzora u BiH", zaključuje se u knjizi.

U knjizi se konstatuje da OHR u tome više nije igrao napad već odbranu, i uprkos uputstvu Lajčaka svom pravnom timu da ne mijenja ništa od amandmana, popustio je i promijenio ih.

Kanadski pravnik u svojoj knjizi tvrdi da je strategija OHR-a bila fokusirana na jačanje državnih institucija, ali da nikad nije postojala ideja da se u tom kontekstu ukine RS.

"Nikad u svom radu u OHR-u nisam sreo nijednog međunarodnog zvaničnika koji bi uopšte razmišljao o toj ideji", ističe se u knjizi.

EU diplomatija

Filip Ler-Martin u knjizi "Diplomatic Counterinsurgency" navodi da je u slučaju BiH moć sa međunarodne zajednice i OHR-a prebačena na EU i predlaže da Brisel treba da shvati da sukob može snažno destabilizovati BiH. On predlaže da Brisel odustane od dosadašnjeg stava da ne želi uticati na ustavni ili institucionalni model BiH i da na početku mora utvrditi uslove kojima će BiH uopšte biti kvalifikovana za ulazak u EU.

"EU diplomatija mora biti iskrena prema sagovornicima iz BiH i mora naglasiti da ratni ciljevi kao što su uspostavljanje unitarne države, ukidanje RS ili otcjepljenje od BiH u direktnoj suprotnosti s članstvom", smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana