Prajs: SAD odbacuju komentare Dodika kojima se potkopava Ustavni sud BiH

Tanjug
Prajs: SAD odbacuju komentare Dodika kojima se potkopava Ustavni sud BiH

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. marta, u kojima je pokušao da potkopa Ustavni sud BiH, navodi se u saopštenju Neda Prajsa, portparola Stejt departmenta.

-Dodik je iznio višestruke prijetnje o otcjepljenju Republike Srpske od BiH. Član 3 Dejtonskog ustava jasno nalaže da Republika Srpska mora u potpunosti da poštuje odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH - podsjetio je Prajs.

On je naglasio da su „Sjedinjene Države ponosne što stoje uz narode BiH dok grade budućnost u evroatlantskoj zajednici naroda i jačaju državne institucije potrebne da ih tamo odvedu“.

-Separatistička retorika i pretnje Dejtonskom mirovnom sporazumu su neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim evroatlantskim

Prema njegovim riječima, „Sjedinjene Države su bile i ostaće najsnažniji pobornik i partner BiH i njenih naroda i obavezuju se da će nastaviti da podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH“.

-Smatraćemo odgovornim one koji žele da potkopaju institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša posvećenost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine - istakao je Prajs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana