Pozicija žena dobra samo na papiru

Anita Janković Rečević
Pozicija žena dobra samo na papiru

BANjALUKA - Ravnopravnost žena na domaćoj političkoj sceni visoko kotira samo na papiru, a i to zbog sile zakona, jer je njihov stvarni uticaj u ovoj sferi javnog života marginalan.

Stav je to domaćih političarki koje su za “Glas” prokomentarisale podatke iz Globalnog izvještaja o rodnom jazu u ovoj godini prema kojem je BiH po pitanju političkog osnaživanja žena zauzela visoko 44. mjesto među 146 zemalja.

Potpredsjednica Narodne skupštine RS Sonja Karadžić Jovičević smatra da se BiH našla na tako visokoj poziciji zbog sile prilika i zakona, te da se stvarna situacija na političkoj sceni po pitanju rodne ravnopravnosti ni izbliza ne može tako dobro ocijeniti.

-  Izborni zakon u BiH traži da na 40 odsto svih kandidatskih lista budu žene i mi nikada ne bi došle u poziciju da budemo birane da nema tog zakona. S druge strane, nakon sprovedenih izbora zastupljenost žena u političkom javnom životu nije ni blizu tog procenta. Većina žena i dalje prolazi preko kompenzacionih lista, rijetko kad direktno, što se može vidjeti i prema sadašnjem sazivu poslanika u Narodnoj skupštini RS, gdje je većina pripadnica nježnijeg pola na tu funkciju došla preko kompenzacione liste - priča Karadžić Jovičević.

Iako su, prema njenim riječima, žene u politici podjednako dobre kao i muškarci, narod je više okrenut snažnijem polu zbog osjećaja sigurnosti i čvrstine.

- Percepcija javnosti jeste da žene nisu dovoljno prodorne, da ne mogu završavati sve poslove, da nisu sklone trgovini kao muškarci, što je i vidljivo kroz razne afere preletača u kojima su 99 odsto slučajeva muškarci. Međutim, to je dokaz da bi ženama trebalo više vjerovati jer su dostojanstvenije, argumentovanije i na koncu poštenije - smatra  Karadžić Jovičević i dodaje da žene najmanje glasaju za žene, što je porazno.

Ona navodi da političarke uglavnom podržavaju snažni i samosvjesni muškarci, te da je i sama uvažavana od strane muških kolega.  

I šefica Kuba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać smatra da je BiH zauzela tako visoku poziciju zahvaljujući zakonu za koji su se izborile pripadnice nevladinog sektora i domaće političarke.

- Samo zahvaljujući zakonu na izborima imamo zadovoljavajući pristup listama, s obzirom da svaki treći kandidat mora biti žena. U predstavničkim tijelima ta željena zastupljenost se ne ostvari - rekla je ona. 

Novaković Bursać dodaje da je situacija na političkoj sceni u Srpskoj daleko bolja jer žene obavljaju i obavljale su neke od najznačajnijih  funkcija, poput premijera ili predsjednice Republike.

- Situacija u BiH morala bi biti bolja naročito jer se pokazalo da žene, kada im budu povjerene izvršne funkcije taj posao obavljaju odgovorno, korektno i savjesno - kazala je Novaković Bursać.

Ministarka u Vladi RS Sonja Davidović zadovoljna je djelovanjem žena na političkoj sceni, naglašavajući da one danas u odnosu na prije 50 godina imaju mnogo više uticaja u donošenju i kreiranju važnih odluka.

- Posao političarke jeste težak, ali same smo to birale pa nekako nemamo prava da se žalimo. Teže nam je nego kolegama, jer se očekuje da budemo dobre supruge, majke, domaćice. Kada dođemo s posla, čekaju nas kućne obaveze kao i svaku drugu ženu, ali uz dobru organizaciju i podršku porodice i saradnika postižu se dobri rezultati - rekla je Davidovićeva.

Prema Globalnom izvještaju o rodnom jazu BiH je u kategoriji ekonomsko učešće žena zauzela 116. mjesto, u kategoriji obrazovanja 100. mjesto, dok se u segmentu zdravstva našla na 53. mjestu.

Motivi

Sonja Davidović kaže da ni interesovanje žena za bavljenje politikom nije veliko jer se pripadnice nježnijeg pola radije okreću nekim kreativnijim poslovima.

-  Smatram da bi mi koje smo u politici trebalo da motivišemo i animiramo žene da se više uključuju u društvene tokove i bavljene politikom - rekla je Davidovićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana