Pozdravljene izmjene Ustava u Posavskom kantonu, ali s dozom opreza: Srbi ne žele “Komšiće” u svojim redovima

Vedrana Kulaga Simić
Pozdravljene izmjene Ustava u Posavskom kantonu, ali s dozom opreza: Srbi ne žele “Komšiće” u svojim redovima

DOMALjEVAC - Izmjenom Ustava Posavskog kantona, koje je jednoglasno usvojila tamošnja Skupština, srpski jezik i ćirilica su priznati kao zvanični jezik i pismo u tom dijelu FBiH, ali iz srpskog bloka juče su poručili da je činjenice sa papira potrebno preslikati i na teren.

Odbornici su, naime, juče na vanrednoj sjednici kantonalne Skupštine dali zeleno svjetlo za izmjene Ustava koje je prije nekoliko mjeseci prihvatila Vlada.

Promjene najvišeg kantonalnog akta su okarakterisane kao najvažnije od usvajanja Ustava, a odnose se na jezik, konstitutivnost naroda, teritoriju te izbor nosioca vlasti. Za srpski narod je, kako je kazao za “Glas Srpske” predsjednik SNSD-a u Odžaku i odbornik u lokalnom parlamentu Damir Ivetić, veoma važno to što su konačno prizvati kao konstitutivni, ali tu posao nije završen.

- Dočekali smo i taj dan, da nakon 26,27 godina bude izmijenjen Ustav i da Srbi, ovim i na čitavoj teritoriji BiH, dobiju konstitutivnost koja im i pripada te pravo na srpski jezik i ćirilicu - istakao je Ivetić.

Ipak, upozorava da izmjene Ustava ne smiju ostati mrtvo slovo na papiru.

- Ako se konstitutivnost bude zadržala samo na papiru, ništa nam neće značiti. Imamo nova prava. Moraće se izmijeniti, između ostalog, i sastav Vlade, jer sada nema nijednog ministra iz reda srpskog naroda. Osim toga, imamo i slučaj Elvisa Živkovića u Skupštini kantona koji se na popisu 2013. izjasnio kao Hrvat iz nekih interesa, a 2018. na izborima kao Srbin i kao takav prošao u Skupštini i federalni Dom naroda. Do danas nije imenovan, ali sada će morati biti imenovan u rukovodstvo Skupštine. To nije ni moralno, ali tako je - posjetio je Ivetić.

I pored izmjena Ustava, dodao je, postoji opravdana bojazan da bi na srpske pozicije mogli doći pojedinci koji se samo tako predstavljaju.

- Nadam se da će vladajuća koalicija HDZ i SDA imati sluha prema tome i da neće dozvoliti da se dešavaju slučajevi kao što je, na primjer, upravo za Hrvate, odnosno HDZ BiH Željko Komšić na poziciji hrvatskog člana Predsjedništva BiH - rekao je Ivetić i podvukao da legitimni i legalni predstavnici naroda te narode i treba da predstavljaju na svim adresama.

Predsjednik kantonalne Skupštine Blaž Župarić (HDZ BiH) naglasio je za “Glas” da su nakon dugog vremena uspjeli da poslože kockice, tako što su izmijenili veći dio Ustava.

- Najvažnije je da je prihvaćena konstitutivnost sva tri naroda. To što je sve jednoglasno usvojeno je nešto što daje ohrabrenje da će to i zaživjeti. Ništa se ne radi zbog nekih kozmetičkih izmjena, već da bi se najviši akt kantona bio usvojen i primjenjivan na terenu - kazao je Župarić.

Kantonalni ministar pravosuđa Posavskog kantona Pero Radić izjavio je da su ovim ispunjene sve obaveze iz presude Ustavnog suda FBiH iz 2018, a podržani su, između ostalog, još i amandmani kojima je riječ bošnjački jezik zamijenjena sa bosanski te tako usklađen sa nazivom u Ustavu FBiH. Uz to data je i mogućnost i potezanja vitalnog nacionalnog interesa.

Ispravljene greške

Posavski kanton je jedan od kantona koji pripada FBiH, ali nije direktno povezan s njom, jer obuhvata dva teritorijalno odvojena džepa oko Odžaka i Orašja, a dojučerašnji Ustav u mnogo čemu nije oslikavao stanje na terenu. Tako je, između ostalog, u dijelu koji se odnosi na područja koja obuhvata pisalo “opština Odžak, Orašje, Brčko, Bosanski Brod i Bosanski Šamac”. Amandmanima je uređeno da su na njegovoj teritoriji opštine Domaljevac - Šamac, Odžak i Orašje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana