Požar u blizini bilećkog sela Korita

GS
Foto: Atv

Ne prestaje borba sa vatrenom stihijom posljednjih dana na jugu Srpske.

Ne smiruje se požar koji je izbio juče u poslijepodnevnim časovima u blizini bilećkog sela Korita. Vatra se širila munjevitom brzinom. Vatrogasci i mještani se trude da ga stave pod kontrolu i spašavaju što se spasiti da.

Vatra, koja je u više navrata prijetila kućama, tokom dana stavljena je pod kontrolu.

„Od jutros ovaj narod veseli ovdje se muči da spasimo. Ima ljudi drže stoku, sve je izgorjelo od Brestica do Doluša. Za sad smo uspjeli da je presiječemo na ovome dijelu“, priča Ljubiša Samardžić.

„Dešavalo se da ode dole prema centru Korita. I sad bi otišlo da mi nismo zaskočili i ugasili ovo“, rekao je Rade Glušac.

Nadljudskim naporima vatrogasaca i mještana, spašeno je selo Brestice. Nepristupačan teren i snažan vjetar najveći je neprijatelj. Materijalna šteta je ogromna.

„Teško je, vidiš li ti kakav je to teren. Pa da si ti došla prije pola sata da vidiš šta je to bilo, koja je vatrena stihija bila. Ogromna površina je izgorjela“, izjavio je Milivoje Milićević, pripadnik TVJ Bileća.

„Ogromna je materijalna šteta što se tiče šume i pašnjaka, stoke i ovako je velika suša, sve je ugroženo. Katastrofa“, kaže Nikola Glušać, Šumska uprava Bileća.

Sve je ovo izazvano ljudskim faktorom, kažu bilećki vatrogasci, koji se već osam dana danonoćno bore sa požarima. Iako predano i posvećeno obavljaju ovaj težak posao, poslednju platu su primili u martu. Tokom dana, prijavljena su još nekolika požara na ovoj teritoriji. Osim mještana, u gašenju požara, u pomoć su pristizali i vatrogasci iz Gacka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana