Povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog naroda u USK

Srna
Povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog naroda u USK

SARAJEVO- Vijeće Ustavnog suda Federacije BiH /FBiH/ za zaštitu vitalnih interesa odlučujući o zahtjevu Kluba poslanika Srba u Skupštini Unsko-sanskog kantona utvrdilo je da je donošenjem odluke o davanju saglasnosti na rješenje kantonalne Vlade o imenovanju zamjenika pravobranioca iz reda bošnjačkog naroda u Kantonalno pravobranilaštvo povrijeđen vitalni nacionalni interes konstitutivnog srpskog naroda.

Predsjednik ovog vijeća Aleksandra Martinović danas je saopštila ovu odluku uz napomenu da je donesena jednoglasno i da će presudu objaviti u "Službenim novinama FBiH" i "Službenom glasniku Unsko-sanskog kantona".

Ovu odluku Vijeće za zaštitu vitalnih interesa donijelo je nakon javne rasprave na sjednici održanoj u četvrtak, 20. jula.

Martinovićeva je pojasnila da je predsjednik Kluba poslanika Srba, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Skupštine kantona, dostavio 29. juna ovom vijeću zahtjev za utvrđivanje vitalnog interesa srpskog konstitutivnog naroda u kantonalnoj Skupštini, povodom donošenja odluke o imenovanju zamjenika kantonalnog pravobranioca u Kantonalnom pravobranilaštvu.

Ona je navela da je na sjednici Vijeća 7. jula doneseno rješenje kojim je ovaj zahtjev prihvatljiv za dalje odlučivanje, te da je od klubova poslanika Bošnjaka i Hrvata zatražen odgovor na zahtjev.

Prema njenima riječima, u odgovoru na zahtjev oba kluba su osporavala povredu vitalnog nacionalnog interesa, s tim da je Klub Bošnjaka naveo da u neimenovanju kantonalnog pravobranioca ostavljena mogućnost da se imenuje lice iz nekog drugog konstitutivnog naroda ili iz reda ostalih.

Martinovićeva je podsjetila da je na javnoj raspravi koja je održana 20. jula prisustvovao predsjednik Kluba poslanika Srba u kantonalnoj Skupštini i da je uz navode da ostaje pri zahtjevu uz napomenu da je Vlada imenovala Kantonalnog pravobranioca, takođe, iz reda bošnjačkog naroda, da je on odustao od navedene pozicije, pa da je potom data saglasnost na imenovanje zamjenika Kantonalnog pravobranioca, takođe, iz reda bošnjačkog naroda.

"Na taj način kompletan sastav izuzimajući poziciju kantonalnog pravobranioca i tri zamjenika kantonalnog pravobranioca je jednonacionalan i pored toga što su za te pozicije konkurisali kvalitetni kadrovi iz srpskog naroda", pojasnila je Martinovićeva ističući da je ovo samo jedan od primjera u tom kantonu.

Ona je dodala da je ovakvim odlukama kantonalne Vlade imenovan jednonacionalni sastav Kantonalnog pravobranilaštva, te da tvrdnja da se na poziciju kantonalnog pravobranioca može imenovati neko iz drugog nebošnjačkog naroda ne može prihvatiti kao relevantna jer se unaprijed ne može tvrditi koga će Vlada kantona imenovati na tu poziciju.

"Vijeće je utvrdilo da je osporenom odlukom povrijeđen vitalni interes srpskog konstitutivnog naroda i nije ostvareno njegovo pravo da adekvatno bude zastupljen u javnim institucijama", napomenula je Martinovićeva i dodala da jednonacionalna zastupljenost povređuje vitalni interes srpskog konstitutivnog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana