Povratak BiH na dejtonska podešavanja

Veljko Zeljković
Povratak BiH na dejtonska podešavanja

BANjALUKA - Donošenje novog izbornog zakona Republike Srpske je jedan od načina da se BiH vrati na “dejtonska podešavanja” te da entitetima budu vraćene otete nadležnosti beskrupuloznim djelovanjem dosadašnjih visokih predstavnika.

Kaže ovo za “Glas Srpske” pravni savjetnik predsjednika Republike Srpske Marko Romić, navodeći da je krajnje vrijeme da te stvari budu ispravljene i da se izbori u BiH sprovode onako kako to piše u Ustavu BiH, ali i Republike Srpske, poručujući da se ne radi ništa mimo postojećih zakona i ustava BiH i Republike Srpske, ali i samog Izbornog zakona BiH.

- Predsjednik Milorad Dodik je predstavnike parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj upoznao sa tim da se u narednom periodu planira donošenje ovog zakona. On će biti u skladu sa Ustavom, a kojim je već predviđeno sprovođenje izbora na nivou Republike Srpske od strane Republičke izborne komisije, koja je takođe ustavna kategorija. Ovaj akt će biti i u skladu sa Izbornim zakonom BiH, zato što u članu 1. stoji da ovaj “zakon uređuje izbore za Parlament BiH, Predsjedništvo BiH i principe za održavanje izbora na drugim nivoima vlasti. Upravo te principe ispoštovaće i novi izborni zakon Republike Srpske - navodi Romić dodajući da će ovom prilikom u potpunosti biti ispoštovan Aneks 4. Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ništa sporno u donošenju ovog zakona ne vidi ni predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić. Kaže kako je potpuno prirodno da Republička izborna komisija sprovodi izbore u opštinama u Republici Srpskoj, a da to CIK BiH radi kada je riječ o izboru za člana Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH, što je u ostalom i ustavno definisano.

- Novi izborni zakon Republike Srpske trebalo bi samo da to formalizuje - rekao je Stevandić, dodajući da bi 8. januara trebalo da bude održan sastanak predstavnika vlasti i opozicije, a na kojem će biti razgovarano o ovoj temi.

Inicijator ove ideje predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će ovo zakonsko rješenje biti upućeno po hitnom postupku u Narodnu skupštinu, jer više ne želi da dozvoli da se nastavi sa urušavanjem ustavne pozicije Srpske.

- Ne možemo dozvoliti da razni mešetari upravljaju izbornim procesom. Pitanje izbornog zakona najvažnije je za svako društvo, a donošenje izbornih zakona i pravila stvar konsenzusa političkih igrača koji se pojavljuju u izborima, a ne nekog stranca koji bi nešto na tom planu nametao - navodi Dodik.

On je podsjetio da je u nekom ranijem periodu potpuno neovlašćeno i izvan Ustava Centralna izborna komisija BiH preuzela određene ingerencije republičkog nivoa odlučivanja pa tako i propisivanje i sprovođenje izbora na republičkom i lokalnom nivou.

- Tu spada i pitanje izbora delegata u Dom naroda Parlamenta BiH, gdje je Ustav BiH rekao da Republika Srpska svojim odlukama bira delegate u Dom naroda - poručio je Dodik te ukazao na to da Ustav BiH predviđa nadležnost BiH samo za izbore za Predsjedništvo i Parlament BiH.

Prema njegovim riječima, BiH nema klasičan parlament, nego Parlamentarnu skupštinu, što znači zbir mišljenja različitih skupština sa različitih nivoa.

- Oni pokušavaju da od toga naprave klasičan parlament, a od Savjeta ministara, koji je pomoćni organ Predsjedništva BiH po ustavnom sistemu, pokušavaju da naprave neku kvazi-vladu BiH i sve je to neustavno i ne može da prođe - ocijenio je Dodik.

Poziv i odgovor

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac pozvao je opoziciju da zajedno sa predstavnicima vladajuće koalicije usvoje novi izborni zakon, koji će sprovoditi izborna komisija Republike Srpske na lokalnom i republičkom nivou. Predsjednik SDS-a Milan Miličević kaže da je za donošenje novog zakona, ali i da je veliki protivnik kontrolisanih izbora.

- Ako se izbori kradu, svejedno je odakle se i s kim se kradu, a smatram da je cilj predlagača zakona da se izborna krađa centralizuje u zgradi SNSD-a pod izgovorom organizacije fer izbora - istakao je Miličević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana