Povodom smrti Vojislava Maksimovića otvorena knjiga žalosti

Srna
Povodom smrti Vojislava Maksimovića otvorena knjiga žalosti

ISTOČNO SARAJEVO - U zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo danas i sutra biće otvorena Knjiga žalosti povodom smrti profesora Vojislava Maksimovića, akademika i člana prvog saziva Senata Republike Srpske, predsjednika prvog saziva Skupštine Srpskog grada Sarajeva i prvog rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Knjiga žalosti biti otvorena od osam do 16 časova u holu Gradske uprave Istočno Sarajevo, na glavnom ulazu, saopšteno je iz ove uprave.

Profesor Vojislav Maksimović ostaće upamćen u istoriji Republike Srpske i kao čovjek koji je na zasjedanju Skupštine srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine pročitao odluku o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH.

Sa grupom srpskih intelektualaca na Vidovdan 1990. u Sarajevu obnovio je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" i bio njegov predsjednik do 2001. godine, a poslije počasni predsjednik i član Glavnog odbora.

U septembru 1992. godine izabran je za rektora tek osnovanog Univerziteta u Srpskom Sarajevu, sa sjedištem na Palama, i tu dužnost obavljao je do 15. aprila 2000. godine.

Nosilac je niza priznanja i nagrada, a za istaknutu društvenu i političku aktivnost 1990–1994. godine odlikovan je Ordenom Republike Srpske na lenti 1994. i Ordenom Nemanjića 1996. godine.

Maksimović je penzionisan u oktobru 2003. godine. Senat Univerziteta u Istočnom Sarajevu izabrao ga je 2009. godine za svog prvog profesora emeritusa.

Akademik i član prvog saziva Senata Republike Srpske Vojislav Maksimović preminuo je u utorak u Beogradu u 89. godini, a biće sahranjen na groblju u Jošanici kod Foče u subotu, 31. avgusta, u 12.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana