Povjerenje u Institut za nestale BiH zauvijek izgubljeno

Marijana Miljić Bjelovuk
Povjerenje u Institut za nestale BiH zauvijek izgubljeno

SARAJEVO - Institut za nestala lica BiH trebalo bi da nakon više od decenije, početkom 2024. dobije novu upravu, a u Republici Srpskoj navode da će i nakon toga biti teško vratiti poljuljano povjerenje u rad te institucije na nivou BiH.

Upravni odbor Instituta za nestala lica djeluje kao “privremeni” od 2016. godine, dok je članovima Nadzornog odbora mandat istekao još krajem 2010. Savjet ministara BiH je još u avgustu 2019. godine zadužio Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da hitno otpočne proceduru izbora članova Nadzornog odbora Instituta. To hitno uslijedilo je nakon skoro četiri godine.

- Konkurs za izbor novih članova Upravnog i Nadzornog odbora Instituta za nestale raspisan je i zatvoren. Imenovana je komisija koja treba da privede taj posao kraju. Očekujem da sve bude završeno za mjesec i po. Početkom iduće godine imaćemo novi Upravni i Nadzorni odbora pomenute institucije - rekao je “Glasu” ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić.

Institut za nestale, smatra, nije opravdao svoje postojanje, jer BiH i dalje traga za oko 7.600 lica.

- Ne mogu reći da su opravdali postojanje dok ne nađu sva lica koja se vode na spisku nestalih - zaključio je Hurtić.

Srpska godinama ukazuje na to da Institut za nestale duže funkcioniše sa nelegalnom upravljačkom i nadzornom strikturom i da se to samim tim reflektuje na rad te institucije.

- Na kraju je iznuđeno raspisivanje konkursa za izbor novih članova Upravnog i Nadzornog odbora. Teško je sada reći da li će se i šta sve promijeniti izborom nove upravljačke i nadzorne strukture. Uzalud se nadati da tamo uslijede bitnije promjene. Nismo zadovoljni brojem identifikacija, odnosno ekshumacijom i pronalaskom nestalih - rekla je “Glasu” predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac.

Naglasila je da godišnje mali broj ekshumiranih lica bude identifikovan te dodala da je za 11 mjeseci ove godine svega pet lica identifikovano sa spiska nestalih u Srpskoj.

- Ako ćemo ići tim tempom, onda mnogi roditelji neće dočekati da sahrane djecu. To je frapantno - poručila je ona.

Kako je moguće, upitala je ona, da danas imamo u kosturnicama 570 posmrtnih ostataka za koje se vjeruje da ne mogu biti identifikovani.

- To je veliki broj. Čak i uvjeravanje da to ne pripada proteklom ratu ne pije vodu. Nemoguće da toliki broj ne pripada proteklom ratu. Sa druge strane imamo drastično veći broj lica koja budu identifikovana sa spiska nestalih u FBiH. To kod nas stvara sumnje i nedoumice. Sve što se dešavalo dovelo nas je do toga da teško možemo da vjerujemo instituciji na nivou BiH - zaključila je Graorčeva.

Ni član Kolegijuma Instituta za nestala lica BiH iz reda srpskog naroda Nikola Perišić ne vjeruje da će se išta epohalno desiti izborom nove upravljačke i nadzorne strukture.

- Novi saziv Upravnog odbora trebalo bi možda da posegne i za donošenjem nekih inovativnih metoda kada je riječ o traženja nestalih, poput radara, jer očigledno da su preostali slučajevi najteži - rekao je “Glasu” Perišić.

Đuderija

Privremeni Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH je početkom oktobra imenovao Salihu Đuderiju na mjesto člana Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica iz reda bošnjačkog naroda.

Đuderija je imenovana na tu poziciju po okončanju konkursne procedure koja je sprovedena nakon iznenadne smrti Muje Hadžiomerovića, a koji je na funkciju člana Kolegijuma direktora Instituta za nestale imenovan 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana