Potvrđena optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj

GS
Potvrđena optužnica za zločin u Dobrovoljačkoj

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv deset osoba u predmetu „Dobrovoljačka“, potvrđeno je za „Nezavisne novine“ u Tužilaštvu BiH.

Optužnica je podignuta protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahta, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška.

-Optužnica je u cjelosti potvrđena - rekli su u Tužilaštvu BiH koje je krajem aprila podiglo optužnicu protiv  10 osoba osumnjičenih da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, koja je bila pod pratnjom mirovnih snaga UN.

Optužene terete da su u okviru svojih funkcija i ovlašćenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na kolonu.

Optužnica Tužilaštva BiH odnosi se na događaje od 3. maja 1992. godine, a prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, zarobljavanje više desetina vojnika i civila koji su mučeni i zlostavljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana