Potvrđena optužnica protiv teroriste sa sirijskog ratišta

Srna
Potvrđena optužnica protiv teroriste sa sirijskog ratišta

SARAJEVO - Protiv Adnana Ćatića (35), koji se tereti da se u Siriji borio na strani terorističke organizacije "Džabrat al Nusra", potvrđena je optužnica za terorizam i učešće na stranim ratištima, saopšteno je iz Suda BiH.

Ćatić je optužen da je 2013. godine isplanirao i realizovao odlazak na ratište u Siriju i pridruživanje terorističkoj grupi "Džabrat al Nusra", koju je Savjet bezbjednosti UN proglasio terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je 1. jula 2013. godine napustio BiH sa aerodroma Sarajevo i otišao u Tursku, odakle je ilegalno prešao na teritoriju Sirije, gdje se priključio terorističkoj organizaciji "Džabrat al Nusra".

Pripadnici ove terorističke organizacije su svakodnevnim oružanim akcijama i napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim terorističkim radnjama i aktivnostima namjeravali nasilno izmijeniti ustavni poredak i politički režim.

Prema prikupljenim dokazima, Ćatić je u ovoj terorističkoj organizaciji prošao vojne obuke, djelovao na formacijskom mjestu snajperiste i učestvovao u borbama protiv legalne vojske u Siriji, gdje se zadržao oko osam godina, do 2021. godine.

Nakon toga je boravio na području Bliskog istoka i Turske, gdje je prije nekoliko mjeseci lociran, a uhapšen je 17. novembra kada je letom iz Turske stigao na sarajevski aerodrom i od tada je u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana