Potrebno okretanje ka tržištu zemalja BRIKS-a

SRNA
Potrebno okretanje ka tržištu zemalja BRIKS-a

BANjALUKA - Privreda Republike Srpske mora se okretati ka tržištu zemalja BRIKS-a, koje je ogromno, ali i ciljno za zemlje koje u njemu vide šansu u narednom periodu, rečeno je Srni u Privrednoj komori Srpske povodom samita BRIKS-a koji će biti održan u Kazanju od 22. do 24. oktobra.

U Privrednoj komori su naglasili da trenutna kriza u privredi Srpske, koja je u velikoj mjeri posljedica ekonomske krize u EU, najvećem spoljnotrgovinskom partneru Republike Srpske, pokazuje da oslanjanje na jedno tržište, pa bilo ono i tržište Unije, nosi odgovarajuće rizike zbog čega se nameće potreba traženja drugih.

Učešće delegacije Republike Srpske na predstojećem samitu daje dodatnu podršku i otvara vrata privredi da se hrabrije okrene traženju načina kako ući na ovo tržište, istakli su u Privrednoj komori.

Delegaciju Republike Srpske na samitu BRIKS-a predvodiće predsjednik Republike Milorad Dodik.

Na samit je pozvano više od 60 šefova država, a svoj dolazak najavio je i generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Grupaciju BRIKS-a trenutno čini 10 zemalja - Rusija, Kina, Indija, Brazil, Južna Afrika, Iran, Egipat, Etiopija, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, a želju za članstvom iskazao je još određeni broj zemalja.

Udio zemalja BRIKS-a u svjetskoj ekonomiji premašuje pokazatelje G 7 - grupe od sedam najrazvijenijih zemalja i taj udio nastavlja sa rastom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana