Potpisan sporazum o elektronskoj razmjeni podataka

Srna
Foto: Srna

BANJALUKA - Ministri uprave i lokalne samouprave i pravde Republike Srpske Senka Jujić i Miloš Bukejlović i predsjednik republičke Notarske komore Borislav Radić potpisali su danas u Banjaluci sporazum o elektronskoj razmjeni podataka kojim se uspostavlja saradnja ovih institucija.

Jujićeva je rekla novinarima da je riječ o još jednom elektronskom servisu razmjene podataka u vezi sa bazom drugog primjerka matičnih knjiga koji se čuva u resornom ministarstvu.

“Značaj potpisivanja ovog sporazuma je nemjerljiv u smislu poboljšanja usluga prema građanima i ubrzanja cijelog postupka pred notarima. Primjenu sporazuma u praksi i nadzor kada je riječ o radu notara vršiće Ministarstvo pravde i Notarska komora”, rekla je Jujićeva nakon potpisivanja ovog sporazuma u prostorijama Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Ona je rekla da je saradnja na planu elektronske razmjene podataka, potpisana sa mnogim institucijama, fondovima i drugim ustanovama, pojednostavila i ubrzala postupak upisa novorođene đece u matične knjige rođenih i knjigu državljana, određivanje jedinstvenog matičnog broja građana, razmjenu podataka korisnika penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja.

“Unaprijeđen je i postupak upisa učenika u osnovne i srednje škole. Dakle, cilj je i dalje unapređivanje elektronskih usluga prema građanima da bi oni u procesu ostvarivanja svojih prava daleko brže, lakše i jednostavnije dolazili do potrebne dokumentacije”, rekla je Jujićeva.

Bukejlović je precizirao da je cilj ovog sporazuma elektronska razmjena podataka unesenih u centralnu bazu drugog primjerka matičnih knjiga /umrlih, vjenčanih i rođenih/, ali i registar lica koji su državljani Republike Srpske, odnosno BiH.

“Imamo ovđe ulogu kontrolnog ili nadzornog organa, te pružamo podršku Notarskoj komori. Cilj je brži, jednostavniji i lakši servis koji se tiče obavljanja notarske službe, te izrade notarskih isprava, odnosno svih usluga koje pružaju notari”, rekao je Bukejlović.

Radić je rekao da će brojne pozitivne efekte potpisivanja ovog sporazuma osjetiti građani koji koriste usluge notara.

“Ovo je treća baza podataka kojom se omogućava direktan pristup iz svih notarskih kancelarija u Srpskoj”, rekao je Radić i istakao da ovakva elektronska povezivanja itekako ubrzavaju i olakšavaju rad notarima, ali i građanima koji su korisnici njihovih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana