Potpisan sporazum o bratimljenju Cangdžoua i Istočnog Sarajeva

Srna
Potpisan sporazum o bratimljenju Cangdžoua i Istočnog Sarajeva

SARAJEVO - U kineskom Cangdžouu, posredstvom Ambasade BiH u Kini, potpisan je sporazum o bratimljenju ovog grada iz provincije Hebej i Istočnog Sarajeva koji podrazumijeva jačanje saradnje u više oblasti sa posebnim fokusom na ekonomiju i trgovinsku razmjenu.

Sporazum koji su potpisali gradonačelnik ovog kineskog grada Sjang Huej i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman u prisustvu ambasadora BiH u Kini Siniše Berjana predviđa jačanje saradnje u industriji, poljoprviredi, trgovini, turizmu, obrazovanju, kulturi i sportu.

Nakon iskazivanja namjere oba grada o uspostavljanju uzajamnim bratskih odnosa, potpisani sporazum postaje validan nakon ratifikovanja Kineske asocijacije za bratimljenje sa gradovima drugih zemalja, saopšteno je iz Ambasade BiH u Kini.

Na sastanku sa rukovodstvom Cangdžoua dogovorene su konkretne aktivnosti u narednom periodu, kao i uzvratna posjeta predstavnika kineskog grada Istočnom Sarajevu naredne godine.

Ovom prilikom razmjenjeni su i prikladni pokloni koji simbolizuju kulturno-istorijsko nasljeđe oba grada. Grad Cangdžou, jedan je od najvećih u provinciji Hebej sa oko 7,3 miliona stanovnika, prostire se na površini od 14.000 kilometara kvadratnih.

Sa istorijom starom više od 1.500 godina i tri UNESKO lokacije, ovaj grad je kolijevka drevnih kineskih borilačkih vještina, tradicionalne kineske medicine i dom je 17 zaštićenih ključnih nacionalnih blaga Kine.

Prvi je industrijski grad u provinciji sa više od 27.000 kompanija i 100 klastera, te izuzetno važno saobraćajno čvorište, a osim veoma razvijene industrije proizvodnje biomedicinske opreme, hemijskih sredstava, krzna, proizvodnje cijevi, mašina za pakovanje i drugih, posebno se izdvaja auto- industrija, gdje se svakog minuta napravi po jedan automobil.

Sporazum o bratimljenju potpisan je na marginama 5. konferencije o saradnji između Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti preduzetništva kojoj su, između ostalih, prisustovali i pojedini predstavnici lokalnih zajednica iz BiH i inostranstva.

U proteklih 30 godina od formiranja grada Istočno Sarajevo ovo je prvo bratimljenje sa bilo kojim gradom izvan Balkana i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana