Potpisan plan aktivnosti o saradnji Republike Srpske i Tatarstana

GS
Potpisan plan aktivnosti o saradnji Republike Srpske i Tatarstana

KAZANj - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, započeo je višednevnu posjetu Kazanju, u okviru koje će prisustvovati 16. Samitu Briksa.

Dodik je razgovarao sa šefom Tatarstana Rustamom Minihanovom, sa kojim je potpisao Plan aktivnosti o sprovođenju Protokola između Tatarstana i Republike Srpske o saradnji u svim oblastima. Predsjednik Srpske posjetio je i izložbu proizvoda iz ove republike i pravoslavni hram u Kazanju.

Ruska republika Tatarstan, odnosno glavni grad Kazanj, domaćini su ovogodišnjeg Samita BRIKS-a. Zahvalnost što je Republika Srpska dio ovog svjetskog događaja, prvom čovjeku Tatarstana prenio je predsjednik Srpske i naglasio značaj prisusustva na 16. Samitu BRIKS-a, prenosi RTRS.

- BRIKS je globalni pokret koji okuplja zemlje slobodne da se udružuju bez nametanja sa strane. Ovaj pokret u suštini favorizuje suverenitet zemalja, unutrašnje uređenje, meniješanje u unutrašnje stvari. Ovaj pokret je budućnost čovječanstva i u stvari svijet vapi za ovakvom vrstom saradnje koja nije uslovljena od strane bilo kakvog centra moći - naglasio je predsjednik Dodik.

Republika Srpska nam je prijateljska zemlja, a vi ste prijatelj Rusije, poručio je šef Republike Tatarstan Rustam Minihanov predsjedniku Dodiku.

Posebna zahvalnost iskazana je Srpskoj zbog iznošenja jasnih stavova, iako su svjesni da rukovodstvo Srpske zbog toga trpi pritiske.

- Želim da vam izrazim veliku zahvalnost zbog vašeg dosljednog stava o saradnji sa Rusijom. Generalno, radi se o vašem stavu o politici Zapada prema Rusiji, ali i vašoj neutralnoj poziciji o Ukrajini. Dugujemo Vam veliku zahvalnost zvog toga. Mi tako jasno vidimo ko su naši prijatelji, a vi ste jedni od njih - rekao je Minihanov.

Zato će prijateljski odnosi biti krunisani konkretnom saradnjom. Potpisani plan aktivnosti povezaće Srpsku i Tatarstan u trgovinskoj, ekonomskoj, naučnoj, tehničkoj, socijalnoj, kulturnoj i humanitarnoj saradnji.

- Na sastanku sa šefom Minihanovom utvrdili smo da idemo u dalje korake razvoje naše saradnje, da potvrdimo naše prijateljstvo i razvoj privredne saradnje u više pravaca, da postanemo sve bliži i jači - naglasio je ministar industrije i trgovine Tatarstana Oleg Korobčenko.

Dodik je rekao da je impresivno to šta su u Tatarstanu učinili u oblasti tehnologije proizvodnje nafte, hemije, petrohemije, do oblasti farmacije i informacione tehnologije, koje nesumnjivo prednjače u nekim rješenjima na globalnom nivou.

On je naveo da je u Kazanju upoznat o dostignućima Tatarstana, napominjući da su oni kao industrijski prostor lideri na prostoru Rusije, te da po dizajnu, proizvodnji i opremljenosti automobila, autobusa, građevinskih i drugih mašina ne zaostaju za najsavremenijim tehnologijama Zapada.

- To govori o tome da je Rusija uspjela da kroz nepravedne sankcije koje im je uveo Zapad nađe sebe, da osvoji ono što je ranije uvozila i da na taj način podigne svoju privrednu i ekonomsku moć - istakao je Dodik.

Tatarstan je lider u Rusiji u proizvodnji autobusa, helikoptera, poljoprivredne mehanizacije. Dio proizvoda izložen je u Kazanju, u okviru Samita BRIKS-a. Bila je to prilika da se delagacija Srpske upozna sa mogućnostima privrede Tatarstana i otvori vrata saradnje.

Predsjednik Republike Srpske obišao je danas tokom posjete Tatarstanu Hram Kazanjske ikone majke Božije i razgovarao sa sveštenstrvom.

- Ova svetinja predstavlja nepresušni izvor duhovnosti pravoslavnih vjernika, duboke vjere, praštanja i ljubavi prema svima. Hvala mitropolitu kazanjskom i tatarstanskom Kirilu na srdačnom dočeku - napisao je Dodik na svom Iks nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana