Potpisan memorandum o izgradnji prečistača otpadnih voda u 10 gradova

Srna
Ćao Subin i Milorad Dodik
Foto: Srna | Ćao Subin i Milorad Dodik

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas u Banjaluci potpisan memorandum za projekat izgradnje prečistača otpadnih voda u 10 gradova u Srpskoj sa generalnim direktorom kineske kompanije “Čajna enerdži internešnel grup” Ćao Subinom.

Dodik je istakao da ova kompanija ima veliko iskustvo sa izgradnjom prečistača otpadnih voda.

- Riječ je o 10 gradova u Republici Srpskoj i taj projekat obuhvata sve gradove u prvoj fazi, a kasnije ćemo ići na druga naselja. Potpisali smo memorandum da se taj projekat dalje razvija - rekao je Dodik.

On je naveo da je na sastanku razgovarano o projektima od obostranog interesa kao što je projekat izgradnje Hidroelektrane “Dabar” koji se realizuje sa tom kompanijom.

- Taj projekat nema zastoja ni sa jedne ni sa druge strane i on će biti realizovan u predviđenim procedurama - rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je naveo da Srpska želi da izgradi stratešku saradnju sa kompanijom “Čajna enerdži internešnel grup”.

- Razgovarali smo i o izgradnji jedne dionice autoputa koji bi trebao da ide od Bijeljine, preko Zvornika, preko istoka Republike Srpske, Višegrada prema Foči i dalje do Trebinja, što je sljedeći projekat naše infrastrukturne mreže autoputeva - rekao je Dodik.

On je istakao da je to veoma zahtjevan projekat u građevinskom i finansijskom smislu, te da će se tražiti rješenja u tom pogledu.

- Želim da zahvalim gospodinu Ćao Subinu i njegovim saradnicima što pokazuju interes za Republiku Srpsku. Mislim da imamo prave partnere koji nas mogu pratiti i našu poziciju kroz zajedničke aranžmane i zajedničke projekte - rekao je Dodik.

On je naglasio da je u okviru inicijative “Pojas i put” Republika Srpska već realizovala više važnih projekata od kojih je prvi izgradnja Termoelektrane u Stanarima.

- Bio sam u prilici da slušam predsjednika (Kine) Si Đinpinga u nekoliko navrata da to ističe kao jedan od vrhunskih dokaza mogućeg razvoja tog projekta - rekao je Dodik.

On je istakao da su danas kineski projekti u regionu veoma značajni, te da Kina pokazuje snagu i sposobnost da bude glavni ekonomski subjekt svijeta i determiniše ukupan globalni rast i razvoj.

- Kompanija Enerdži Kina je jedna od najmoćnijih državnih kompanija Kine i mi ćemo sa njima tragati za novim rješenjima - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je gostima iz Kine poželio ugodan boravak u Srpskoj, za koju je istakao da je stekla još jednog prijatelja koji će o njoj pričati onako kako jeste, a ne kako to padne na pamet “raznim zlotvorima sa Zapada, da Republiku Srpsku kleveću gdje god mogu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana