Potpisan memorandum o izgradnji palate pravde FBiH

Srna
Potpisan memorandum o izgradnji palate pravde FBiH

SARAJEVO - Federalni premijer Fadil Novalić i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Halil Lagumdžija potpisali su danas memorandum o saradnji na izgradnji zgrade palate pravde Federacije BiH /FBiH/ u koju će biti smješteni federalno Tužilaštvo, Vrhovni sud FBiH sa posebnim odjeljenjima i Sudska policija FBiH.

Na osnovu memoranduma, koji je potpisan u sjedištu federalne Vlade u Sarajevu, stvaraju se i uslovi za uspostavljanje posebnih odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala pri Federalnom tužilaštvu i Vrhovnom sudu FBiH, kao i obezbjeđenje uslova za sprovođenje Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH.

To uključuje obezbjeđenje neophodnih prostornih kapaciteta, opreme i materijalno-tehničkih sredstava za rad Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH sa posebnim odjeljenjima, saopšteno je iz federalne Vlade.

Vlada FBiH će za projektovanje, izgradnju i opremanje palate pravde FBiH u federalnom budžetu obezbijediti više od 21 milion KM.

Memorandumom se reguliše i izdvajanje budžetskih sredstava za obezbjeđenje privremenog smještaja posebnih odjeljenja u prostorije koje trenutno koristi Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH, što podrazumijeva i izmiještanje Federalnog ministarstva pravde i Ustavnog suda FBiH, te adaptaciju i opremanje privremenih smještajnih kapaciteta.

S ciljem što skorijeg početka rada posebnih odjeljenja, iz federalnog budžeta biće izdvojeno 2.950.000 KM za adaptaciju i opremanje prostorija u objektu u Ulici Valtera Perića u Sarajevu, a gdje će ova odjeljenja biti privremeno smještena do izgradnje palate pravde.

Ovaj proces podrazumijeva i imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija i dodatno kapacitiranje Sudske policije FBiH.

Novalić je istakao dobru saradnju Vlade i VSTS-a BiH, zahvaljujući kojoj je i potpisan ovaj dokument važan za jačanje federalnog pravosuđa.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja memoranduma, navodeći da su za dobrobit građana najvažnije ovakve aktivnosti čiji je cilj kvalitetnije i efikasnije pravosuđe.

Vlada FBiH je na tematskoj sjednici održanoj u decembru dala saglasnost na memorandum o saradnji sa VSTS-om BiH, te ovlastila premijera za njegovo potpisivanje.

Memorandumom je predviđena i redovna razmjena informacija o sprovođenju dogovorenih aktivnosti, a zaključen je na neodređeni period, odnosno do potpune realizacije projekta izgradnje palate pravde, te potpunog preseljenja i funkcionisanja svih institucija koje će biti smještene u ovom objektu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana