“Pošte” biju bitku za imovinu u Brčkom

Marijana Miljić Bjelovuk
“Pošte” biju bitku za imovinu u Brčkom

BRČKO - Sudski proces u kojem se “Pošte Srpske” bore za zgradu i zemljište u Brčkom počeo je u petak u Osnovnom sudu u Distriktu, a pravni tim javnog preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske je na tom ročištu iznio dokaze da imovina u tom dijelu BiH pripada njima.

Zamjenica direktora “Pošta Srpske” Snježana Martić rekla je da je u Osnovnom sudu u Brčkom u petak održano pripremno ročište po tužbi Distrikta kojim traže da im javno preduzeće Republike Srpske ustupi objekat i zemljište koje se tamo nalazi.

- Na tom ročištu izneseni su dokazi da vlasništvo nad imovinom “Pošta” u Brčkom pripada javnom preduzeću Srpske. Nakon ovog ročišta, biće zakazan i glavni pretres. Očekujem da u čitavom ovom pravnom procesu pobijedimo i da ostanemo vlasnici naše imovine - kazala je “Glasu” Martićeva.

Naglasila je da imaju sve dokaze da je zgrada “Pošta” u Brčkom i zemljište na kojem se nalazi vlasništvo javnog preduzeća Republike Srpske.

- Imamo sve dokaze kako smo gradili, pravili, od kada je ta imovina u našem posjedu i vlasništvo. Sve to ćemo predočiti sudu. Nadam se da nam niko neće uzeti ono što nam pripada, jer za to nema nikakvog osnova - poručila je Martićeva.

Ona je još ranije za “Glas” kazala da pokušaji otimanja imovine od “Pošta Srpske” u Brčkom traju skoro dvije decenije.

- Prvi pokušaj oduzimanja bio je 2005. godine, ali smo to obustavili. U jednom trenutku imali smo tužbu protiv Brčkog zbog pokušaja nezakonitog oduzimanja, ali smo izgubili. Cijeli proces je nekako stajao prethodnih godina. Međutim, bili smo neprijatno iznenađeni kada nam je ponovo stigla tužba u kojoj traže da im predamo objekat i zemljište - kazala je Martićeva i dodala da se taj objekat nalazi u strogom centru Brčkog te da je u njemu zaposleno više od 60 radnika javnog preduzeća.

Objekat koji koristi Radna jedinica za poštanski saobraćaj Brčkog izgrađeni su šezdesetih godina prošlog vijeka sredstvima tadašnjeg PTT-a, a čiji su pravni nasljednik “Pošte Srpske”.

“Pošte Srpske” obratile su se Ministarstvu saobraćaja i veza RS još polovinom godine za pomoć povodom najnovije tužbe Brčkog protiv “Pošta”, a tada je od Pravobranilaštva RS zatraženo da pruži pravnu i stručnu pomoć u zaštiti imovine Republike u najnovijem sudskom sporu.

Brčko se oslanja na odluku međunarodnog tribunala kojom je definisano da sva javna imovina, odnosno ona koja do početka marta 2000. nije bila u privatnom vlasništvu, predstavlja imovinu Distrikta.

- Ta odluka tribunala koristi se kao glavni osnov za podizanje tužbe, a radi oduzimanja imovine javnog poštanskog operatera. Sve to rezultiralo je da je Brčko nedavno pred Osnovnim sudom Distrikta podnijelo tužbu protiv “Pošta Srpske”. U toj tužbi traže da im se predaju u posjed nekretnine koje koriste “Pošte” na području Brčkog - navedeno je u dokumentu koji je razmatran na sjednici Vlade RS.

Republika vlasnik

Imovina “Pošta Srpske”, navode naši sagovornici, jeste imovina Republike Srpske koja je većinski vlasnik preduzeća za poštanski saobraćaj Republike.

- To je imovina Republike Srpske. Kako neko može za nešto što je neko pravio i gradio, ulagao u tu imovinu, odlukom nekog tamo reći: “To nije više vaše, već je naše.” Šta ćemo mi sada, doći u situaciju da nas neko iseli iz našeg objekta ili da nametnu kiriju koju oni žele - upitala je Snježana Martić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana