Posljednji incidenti su upozorenje na potencijal terorističkih ćelija u BiH i Srbiji

Srna
Posljednji incidenti su upozorenje na potencijal terorističkih ćelija u BiH i Srbiji

BEOGRAD - Islamolog Darko Tanasković je, povodom jačanja vehabističkog pokreta u regionu, ocijenio da incidenti koji su se dogodili u posljednje vrijeme upozoravaju na potencijal terorističkih ćelija i pojedinaca u nekim krajevima Srbije i u BiH.

Tanasković je dodao da je sklon uvjerenju da se ti rizici mogu neutralisati i otkloniti adekvatnim praćenjem i djelovanjem domaćih bezbjednosnih službi odnosno da za sada ne predstavljaju u širem smislu alarmantnu pojavu.

On je ocijenio za "Politiku" da je od radikalizovanih i uglavnom izolovanih islamističkih grupa na duže staze opasnije djelovanje nekih "umjerenih" objektivno antisrpskih muslimanskih političkih subjekata u koordinatama sistema.

"To verovatno nije politički korektno reći, ali je moralno nekorektno prećutkivati iz razloga navodno `višeg reda`. I ekstremisti se kako vidimo prekogranično umrežavaju i lokalno potpomažu", rekao je Tanasković, koji smatra da jačanje vehabističkog pokreta na ovom prostoru ima veze sa ratom u Gazi.

Govoreći o napadima na pravoslavlje i Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC), Tanasković je istakao da Crkva ne treba da bude nedodirljiva za kritike, ali da je u većini slučajeva riječ o napadima čiji je cilj urušavanje ugleda SPC u društvu, jer je za neke snage i dalje nepodnošljivo visok.

Tanasković je rekao da je posebno rusko i srpsko pravoslavlje, iz nedvosmislenih geopolitičkih razloga, danas na usredsređenom udaru spolja i iznutra, te da to nije izmišljotina, ni teorija zavjere, već potvrđena istina.

On je rekao da je usmjeravanje kritike na Njegovu svetost patrijarha Porfirija izraz maksimalnog povećanja pritiska na SPC u trenutku kada je zbog pitanja eksploatacija litijuma u Srbiji, medijski i politički indukovana do sada nezabilježena podjela i polarizacija unutar srpskog društva, što dobija veoma opasne razmjere.

To što se pojedini episkopi i sveštenici u svoje lično ime izjašnjavaju, Tanasković tumači kao dokaz da u crkvenoj organizaciji ima više demokratičnosti slobode govora, "nego u nekim navodnim šampionima svih vrijednosti iz zakrvljene političkie arene".

Odgovarajući na pitanje kada će biti vrijeme da neki poglavar Rimokatoličke crkve posjeti Srbiju, Tanasković je rekao da je uvjeren da bi posjeta aktuelnog pape Franje Srbiji, pod uslovom da bude dobro pripremljena, donijela više koristi, nego štete, posebno na međunarodnom planu, ali da ta posjeta trenutno nije moguća.

"S obzirom na dodatno opšte zaoštravanje između (post)hrišćanskog Zapada i pravoslavnog Istoka zbog rata u Ukrajini, ne verujem da je trenutno moguće očekivati neke pomake u vezi sa posetom poglavara Katoličke crkve Srbiji. Sve što sam rekao odnosi se na ovog papu i njegov eventualni dolazak", dodao je Tanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana