Posljednja šansa za povlačenje zakona

M. M. B.
Posljednja šansa za povlačenje zakona

BANjALUKA - Poslanici Narodne skupštine RS trebalo bi danas da razmatraju prijedlog izmjena Krivičnog zakonika RS (KZRS), kojim se kriminalizuje kleveta, a iz medija, nevladinog sektora i opozicije ponovo su juče pozvali Vladu RS da taj akt povuče iz dalje procedure.

Prije samog početka skupštinskog zasjedanja zakazano je okupljanje predstavnika medija i nevladinog sektora, ali i pojedinaca iz opozicije na Trgu Krajine te mirna šetnja do republičkog parlamenta.

Predsjednik SDS-a Milan Miličević rekao je da je Srpska u više od tri decenije dugoj istoriji imala brojne uspone i padove, ali do sada nije imala zakon koji je opasan kao onaj kojim se kriminalizuje kleveta.

- Njegovim usvajanjem mediji, udruženja i svi slobodnomisleći ljudi su u opasnosti od političkog progona - kazao je Miličević.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica rekao je da Vlada nema namjeru da povuče prijedlog izmjena KZRS.

- Dosta primjedaba koje su iznesene na taj akt je uvaženo, prije svega drastično je smanjena visina kazni. Uvreda je izbačena kao krivično djelo iz samog zakona. Da bi neko od medija i novinara odgovarao po ovom zakonu on bi trebalo svjesno sa namjerom da izazove štetu, odnosno da bez dokaza iznosi laži i kleveće ljude - rekao je “Glasu” Mazalica.

Iz Kluba novinara Banjaluka pozvali su sve da im se pridruže u protestnoj šetnji, a okupljanje je najavljeno kod megafona na Trgu Krajine. Naveli su da je nakon obraćanja planirana i šetnja do NSRS gdje u 10 časova počinje sjednica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana