Poslanici u srijedu o novim izmjenama Izbornog zakona

Srna
Poslanici u srijedu o novim izmjenama Izbornog zakona

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatraće na sjednici zakazanoj za srijedu, 28. avgusta, prijedloge izmjena Izbornog zakona koje su predložili poslanici SDA, odnosno poslanik Šemsudin Mehmedović.

Izmjene ovog zakona koje su predložili poslanici SDA odnose se, između ostalog, na to da se licima koja su u ratu napustila opštinu prebivališta omogući upis u birački spisak kako bi glasali lično ili u odsustvu za opštinu prebivališta iz 1991. godine, bez obzira na opštinu sadašnjeg prebivališta.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Izvještaj komisije Kolegijuma o postizanju saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopunama zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kao o Izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o inicijativi Sabine Ćudić da se pripadnicama Oružanih snaga BiH omoguće nošenje hidžaba, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Na predloćenom dnevnom redu je i Izvještaj o radu Savjeta ministara za 2023. godinu, Izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi, Izvještaj o sprovođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, kao i prvi periodični Izvještaj o uvođenju novih tehnologija u izborni proces u BiH.

Na sjednici bi se treba naći i poslanička inicijativa Ljubice Miljanović i Mije Karamehić-Abazović za donošenje zakona o izradi obaveznih sekundarnih preventivnih programa za rano otkrivanje nezaraznih bolesti u BiH i za donošenje odluke o uspostavljanju ekspertskog tima u vezi sa tim.

Predstavnički dom trebao bi da razmatra i davanje saglasnosti za ratifikaciju tri međunarodna sporazuma.

Sjednica je zakazana za 12.00 časova u zgradi zajedničkih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana