Poslanici u srijedu o agremanu za njemačkog ambasadora

GS
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA – Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za srijedu posebnu sjednicu Narodne skupštine na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na dnevnom redu posebne sjednice, koja će početi u 12 časova, nalazi se jedna tačka - Prijedlog odluke o potvrđivanju Dodikove Izjave o proglašenju Odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na posebnoj sjednici Predsjedništva BiH, 2. septembra, veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Nakon toga, biće održana druga posebna sjednica na zahtjev Vlade Republike Srpske. Kolegijum je odlučio da 35. posebna sjednica počne 15 minuta po okončanju 34. posebne sjednice. Za ovu sjednicu Vlada Republike Srpske predložila je tri tačke dnevnog reda - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o poljoprivrednom zemljištu, takođe po hitnom postupku i Prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Denis Šulić rekao  je da će svi predsjednici parlamentarnih stranaka dobiti mogućnost da se obrate.

-Biće prisutan i šef kancelarije EU a Miloradu Dodiku biće  dozvoljeno neograničeno obraćanje poslanicima - istakao je Šulić.

Dodao je „njemački ambasador kolateralna šteta“, ali da će glasati za nedavanje agremana jer je Njemačka zaustavila tri projekta u Srpskoj i usvojila antidejtonsku rezoluciju u Bundestagu.

Šulić je rekao da Dodik svaki put kada ga neko u Predsjedništvu BiH preglasa dođe u parlament Srpske da se odluči o interesima Republike Srpske.

On je naveo da je pokretanje veta srpskog člana Predsjedništva BiH prouzrokovala politika Njemačke prema Republici Srpskoj.

-U Gradišci je finansiran jedan projekat njemačke fondacije koji je zaustavljen, a još dva projekta u Republici Srpskoj su zaustavljena jer su oni odlučili tako - rekao je Šulić.

On je podsjetio da je njemački parlament donio odluke koje su direktno antidejtonske i antiustavne, a koje se tiču Republike Srpske.

Šulić je rekao da je Republika Srpska uvijek otvorena za razgovore.

Dodao je da su predstavnici opozicije glasali protiv održavanja 34. posebne sjednice parlamenta Republike Srpske.

On je rekao da je Republika Srpska često preglasavana u Sarajevu, ali da je imala kvalitetnog predstavnika koji je znao da postoji vitalni nacionalni interes i da može doći u parlament Srpske da zaštiti interese građana Republike Srpske.

Poslanik PDP-a Igor Crnadak  je rekao da je ova stranka na sjednici kolegijuma bio protiv sjednice o njemačkom ambasadoru, a za sjednicu o legalizaciji jer su i oni slično ranije predlagali.

On je rekao sa su njemački projekti zaustavljeni zbog SNSD-a, i rekao da će ova sjednica od Srpske napraviti rezervat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana