Poslanici traže precizne podatke o ugovorima

Željka Domazet, Vedrana Kulaga
Poslanici traže precizne podatke o ugovorima

BANjALUKA, SARAJEVO - Komisija za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH zatražila je iz Savjeta ministara BiH precizne podatke o ukupnoj vrijednosti međunarodnih finansijskih ugovora koji čekaju ratifikaciju te iznos eventualne štete koja je nastala po osnovu tog čekanja.

Član te parlamentarne komisije Branislav Borenović (PDP) potvrdio je juče za “Glas Srpske” da je zaključak vrijednosti projekata, odnosno ugovora predložio član Komisije Saša Magazinović iz SDP-a, te dodao da je taj prijedlog jednoglasno usvojen.

Podatke očekuju već danas na sjednici Predstavničkog doma, a Borenović je, s druge strane, predložio da od Ministarstva finansija i trezora BiH zatraže da, u roku od 15 dana, dostavi informaciju o eventualnoj šteti kojoj je BiH izložena po osnovu čekanja na ratifikovanje međunarodnih finansijskih ugovora.

- Treba nam precizna informacija o penalima koje kreditori naplaćuju za odobrena sredstva, a koja nisu povučena na vrijeme. Riječ je o ogromnom novcu. I ovaj zaključak je usvojen jednoglasno - istakao je Borenović.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH potvrdili su juče “Glasu Srpske” da će pripremiti podatke i dostaviti ih komisiji u ostavljenom roku.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH trebalo bi da bude danas održana nakon duže vremena. Pred poslanicima je nekoliko tačaka koje se odnose na davanje saglasnosti za ratifikaciju sporazuma, što dugo čekaju u Republici Srpskoj  i FBiH.

Zbog nemogućnosti postizanja dogovora u vezi sa principima na kojima će formirati vlast, ključne institucije na nivou BiH bile su u svojevrsnoj blokadi duže od godine. Do promjene je došlo nedavno dana kada je Zoran Telegtija imenovan za predsjedavajućeg novog saziva Savjeta ministara BiH, a što je stvorilo osnovu za nastavak rada Parlamenta BiH sa novim poslanicima koji su izabrani na izborima u oktobru 2018. godine.  

Među sporazumima koji čekaju zeleno svjetlo je projekat koji se odnosi na prečišćavanje otpadnih voda i proširenje mreže u Bijeljini, projekat bolnice u RS te ratifikacija Ugovora o zajmu za projekat Koridor 5 C - obilaznica oko Doboja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana