Poslanici: Ponašanje Njemačke prema srpskom narodu nije dobronamjerno

Srna, GS
Poslanici: Ponašanje Njemačke prema srpskom narodu nije dobronamjerno

BANjALUKA- Nedavna rezolucija njemačkog Bundestaga o BiH je tendeciozna, a ponašanje Njemačke u posljednje vrijeme prema srpskom narodu nije dobronamjerno.

Poručili su to poslanici Narosne skupštine Republike Srpske obraćajući se na posebnoj sjednici na kojoj se raspravlja o prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Šef Poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao je da je parlament Srpske dobio značaj koji ima po Dejtonskom mirovnom sporazumu, zahvaljujući mudroj politici srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

-Koristeći mehanizam entitetskog vitalnog interesa, Dodik je u toku svog mandata Narodnoj skupštini Republike Srpske dao mogućnost da raspravalja i o međunarodnim političkim diplomatskim odnosima i da daje završnu riječ iznad Predsjedništva BiH - rekao je Žunić.

Žunić je istakao da onaj ko smatra da nije trebalo pokrenuti mehanizam zaštite vitalnog interesa Republike Srpske definitivno ne misli dobro Republici Srpskoj sada, ni u budućnosti.

-Ovaj mehanizam se ne može izlizati, trebamo ga koristiti što više - istakao je Žunić.

Žunić je rekao da je uvjeren da će ovaj mehanizam biti korišten ubuduće za sve i da će Narodna skupština Republike Srpske dati posljednju riječ kako je to i predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da je neprihvatljivo da se bilo koja strana zemlja, pa i Njemačka direktno miješa u unutrašnje odnose suverenih zemalja kao što je BiH.

Đokić je naveo da se posebna sjednica parlamenta Srpske u Banjaluci održava upravo zbog toga, odnosno politike koju Njemačka namjerava da sprovodi u BiH u skladu sa rezolucijom Bundestaga o BiH.

On je rekao da ta rezolucija, koju treba odbaciti, podstiče konflikt u BiH namjerom da se ukine konstitutivnost, iako je to najvažniji princip postojanja BiH.

-S takvim stavom oni žele sukobe jer znaju da to ovdje ne može proći i da to neće prihvatiti Srbi i Hrvati. Rezolucija Budestaga o BiH je štetna i opasna - ocijenio je Đokić.

On je naglasio da je neprihvatljivo da strane diplomate budu kreatori političkih, društvenih i drugih odnosa u BiH i da od njih zavisi kakva će biti politika i kako će raditi domaće institucije.

-Oni time pokazuju da nas ne poštuju. Mi trebamo kreirati odnose kako mislimo da je najbolje. A Dejton je tu solidan okvir koji omogućava da na dobar način uredimo odnose sva tri naroda, mirno i stabilno živimo -rekao je Đokić.

Potpredsjednik Narodne skupštine i predsjednik Ujedinjene Srpske Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručio je da će poslanici ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasati za Dodikov veto ne da bi otvorili politički sukob sa Njemačkom, već zato što je potrebno pokazati karakter.

-Čuvanje karaktera i pokazivanje da nam se nešto ne sviđa ne znači da ne želimo njemačke investicije ili da napakostimo našim ljudima koji žive u Njemačkoj, već suprotno - taj karakter bi trebao da bude model da kažemo ono sa čime se ne slažemo bez obzira što ponekad to ne možemo da spriječimo. Suprotna varijanta je potpuna poniznost koja nas vodi u još težu poziciju - rekao je Stevandić na posebnoj sjednici.

On je dodao da bi možda bio dobar diplomatski odgovor da Narodna skupština napiše neku vrstu odgovora kojom bi bili osporeni navodi u rezoluciji Bundestaga o BiH.

-Mogli bi uobličiti neki dokument koji bi Narodna skupština poslala kao akt našeg stava i molbu da se ne krši Dejtonski mirovni sporazum, ne utiče na volju naroda i ne nameće svoja volja što je u skaldu sa evropskom demokratskom praksom -istakao je Stevandić.

On je podsjetio da je usvajanjem Deklaracije o vojnoj neutralnosti u Narodnoj skupštini Republike Srpske 2017. godine promijenjen najkrupniji prioritet BiH - pristupanje NATO savezu.

-Neutralnost koju smo tada napravili treba da slijedimo i danas. Ne mislim da trebamo otvoriti neku vrstu političkog rata sa njemačkim parlamentom  - poručio je Stevandić.

On je naveo da su odluke Narodne skupštine odlučivale o tome koliko će se najmoćnija vojna organizacija NATO širiti na Balkanu, što pokazuje da nemaju lokalni ili regionalni karakter i da su veoma važne.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je nedavna rezolucija njemačkog Bundestaga o BiH tendeciozna i predstavlja osnov za djelovanje predstavnika Vlade te zemlje u BiH, te da Narodna skupština Srpske treba da to zaustavi.

-Predstavnik Vlade Njemačke, preko Ministarstva spoljnih poslova te zemlje ovdje će djelovati preko njihovog opunomoćenog ambasadora - rekao je Čavić.

Čavić je podsjetio da je sporna rezolucija usvojena na insistiranje poslanika SPD-a u Bundestagu Arisa Ahmetovića, te naglasio da je očigledno njegovo lobiranje dovelo do ovakvog dokimenta koji je probošnjački.

Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini se koristi kao povod da se poruči da je BiH pred ratom i da treba spriječiti „maligni“ uticaj Rusije na ovom području.

On smatra de je rozolucija Bundestaga direktno favorizovanje građanskog ustavnog poretka u BiH i da, kako su naveli, „treba ukinuti prncip legitimnog predstavljanja“.

-Ovo je indirektna poruka Hrvatima koji traže „treći entitet“, a istovremeno se afirmiše ono što misle Željko Komšić i SDA da treba napustiti princip legitimnog predstavljanja. To znači da treba odbaciti konstitutivnost koja je princip legitimnog predstavljanja -naglasio je Čavić.

Čavić smatra da bi na taj način bilo lako obezbijediti dvotrećinsku većinu u Parlamentarnoj skupštini BiH za promjenu Ustava BiH, što bi značilo ukidanje Republike Srpske.

Predsjednik SPS-a Goran Selak izjavio je u Narodnoj skupštini Srpske da se SPS ne može saglasiti da je prihvatanje ili neprihvatanje ambasadora zemlje članice EU tema podobna za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, ali da ponašanje Njemačke u posljednje vrijeme prema srpskom narodu nije dobronamjerno, kao i da je suvišna rezolucija Bundestaga o BiH.

On smatra da je građanima Srpske u ovom trenutku nepotrebna tema to da li će ambasadoru Njemačke biti dat agreman.

-Isto tako složićemo se da ponašanje Njemačke u posljednje vrijeme prema srpskom narodu nije dobronamjerno i da njemački državljanin Kristijan Šmit nije izabran na legalan način u Savjetu bezbjednosti za visokog predstavnika u BiH. Složićemo se da je već pominjana rezolucija Bundestaga o BiH suvišna - istakao je Selak.

On je istakao da rezolucija Bundestaga o BiH narušava odnose u BiH, te predstavlja proizvod jednostranog uvida u dešavanja i odnose u BiH.

-Ne vidim prepreku da pozovemo delegaciju Bundestaga u Republiku Srpsku i da im prezentujemo činjenice koje pobijaju argumente i tvrdnje navedene u njihovoj rezoluciji - rekao je Selak.

Selak smatra da je potrebno pratiti spoljnu politiku Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana