Poslanici u Srpskoj ne bi sa konja na magarca

Marijana Miljić Bjelovuk
Poslanici u Srpskoj ne bi sa konja na magarca

BANjALUKA - Na listama za predstojeće lokalne izbore naći će se imena skoro polovine poslanika iz Narodne skupštine RS, tačnije njih 30 cilja mjesto odbornika na lokalu, a devet načelničku i gradonačelničku funkciju, što je prema riječima analitiča razamajavanje glasača i nonsens jer većina se neće odreći aktuelne pozicije od koje ubiru i više finansijske koristi.

Kada se podvuče crta ispod ovjerenih kandidatskih lista trenutno je 39 poslanika iz republičkog parlamenta, plus dva iz Parlamenta BiH angažovano na frontu osvajanja povjerenja građana u Republici Srpskoj. Tako je DEMOS-ov poslanik Aco Stanišić nosilac liste te partije za Skupštinu opštine Pale, dok je Aleksandar Trninić iz US prvi na listi za odbornike u Skupštini grada Laktaši. 

PDP-ov poslanik u republičkom parlamentu Diana Čekić nalazi se na listi te partije za odbornike u Kostajnici, dok je poslanik SPS-a Maksim Skoko nosilac liste za Skupštinu opštine Gacko. Na istoj poziciji nalazi se i DEMOS-ov Milan Dakić samo za Skupštinu grada Bijeljina. 

Poslanik SDS-a Milan Kasapović iz Teslića nosilac je liste za Skupštinu te opštine, dok je Milan Savanović iz Kluba Za pravdu i red takođe na prvom mjestu te stranke za parlament najvećeg grada u Srpskoj. SNSD-ov poslanik iz NSRS Milica Ijačić nalazi se na listi za odbornike Skupštine grada u Trebinju, dok je poslanik te stranke Milutin Tasovac prvi na listi za Skupštinu opštine Ugljevik. 

Takođe, poslanici SNSD-a Vlado Đajić i Mladen Ilić nalaze se na prvim pozicijama za parlament najvećeg grada u Srpskoj, kao i poslanici PDP-a Mirna Savić Banjac, Tanja Vukomanović te Nebojša Drinić, kao i liderte stranke Branislav Borenović, koji je za razliku od svojih  kolega poslanik u Parlamentu BiH. 

Lider US-a i predsjednik republičkog parlamenta Nenad Stevandić nosilac je liste te stranke za parlament u Banjaluci, dok je SPS-ova Tamara Damjanović na drugom mjestu po redu za Skupštinu grada Banjaluke. 

Predsjednik Kluba za pravdu i red i poslanik u NSRS Nebojša Vukanović nosilac je odborničke liste za najveći grad u Hercegovini, a na toj listi nalazi se i njegov kolega iz skupštinske klupe Đorđe Vučinić. Poslanik te stranke Zagorka Grahovac je na listi za odbornika u Nevesinju. 

Takođe, SNSD-ov poslanik Nenad Lalović nosilac je liste za Skupštinu opštine Foča, dok je SP-ov Ognjen Kulić na prvom mjestu za lokalni parlament u Nevesinju.  

Još jedan SDS-ov poslanik i to Pero Đurićnosilac je liste za Skupštinu grada Derventa, a DNS-ov Predrag Nešić je na istoj poziciji samo za opštinu Istočno Novo Sarajevo. 

Poslanici DEMOS-a u republičkom parlamentu Spomenka Stevanović i Siniša Mijatović, te SNSD-ov  Zoran Stevanović, svi redom iz Zvornika nalaze se i na prvim pozicijama za Skupštinu tog grada. 

Još jedan poslanik iz Ujedinjene Srpske i to Milan Trninić nosilac je liste za Skupštinu grada Bijeljina, dok je predsjednik Republičke stranke Srpske-RSS Slavenko Ristić, koji je i poslanik u NSRS, na startnoj poziciji za parlament najvećeg grada u Semberiji, kao i PDP-ov poslanik Slaviša Marković koji je nosilac liste te stranke za grad Bijeljinu.

Takođe, još jedan poslanik iz NSRS i to SP-ov Zoran Kokanović bije bitku za glasove i to za Skupštinu Brčkog, gdje je na prvom mjestu ispred SP-DNS-PUP-a. 

Partijski zadaci

Neki od poslanika sa kojima smo stupili u kontakt navode da su se na listama za odbornike našli upravo iz razloga što je od njih to tražilo rukovodstvo stranke.  

- Gradski odbor SNSD-a u Zvorniku tražio je od mene da budem nosilac liste. Partijske zadatke ispunjavam. To je bio jedini razlog. Računamo da ćemo time dobiti više glasovai to je to - kazao je “Glasu” SNSD-ov poslanik u NSRS Zoran Stevanović, koji je i nosilac liste te stranke za odbornike u Zvorniku. 

Naveo je i da u slučaju da osvoji povjerenje građana i bude izabran za odbornika, o daljoj sudbini da li će prihvatiti taj mandat odlučiće rukovodstvo stranke.  

Poslanik US-a Aleksandar Trninić, koji je nosilac liste za Skupštinu grada Laktaši, navodi da i na ovaj način nastoji da opravda povjerenje građana.

- Građani Laktaša su mi već u dva-tri izborna ciklusa ukazali povjerenje. Teško je u tom gradu napraviti neki rezultat jer je to baza najjače stranke u Srpskoj. Ljudi očekuju od mene da budem na čelu liste za lokalni parlament u tom gradu i da stanem ispred ekipe koju predvodim. Tako da je to bio okidač zašto sam prihvatio da budem nosilac liste - kazao je “Glasu” Trninić i dodao da još uvijek nije odlučio da li će u slučaju da osvoji povjerenje građana ostati da ih predstavlja i u Skupštini grada Laktaši. 

Jedan od osnivača RSS i poslanik u NSRS Slavenko Ristić kaže da je nosilac liste te stranke za lokalni parlament u Bijeljini jer smatra da je tom gradu potrebna nova energija.

- To je moj grad u kojem sam završio osnovnoi srednje obrazovanje. Povjerenjem koje sam dobio od strane građana na proteklim izborima pokušavam da pomognem RSS-u čijisam jedan od osnivača. Politika je jedini alat i sredstvo koje mi građani imamo u rukama - kazao je “Glasu” Ristić. 

Dodao je i da ako osvoji mandat najvjerovatnije neće nastaviti da djeluje u tom lokalnom parlamentu.

- Ovo je način da motivišem građane, uključim sebe i dam doprinos nekoj novoj energiji i politici i budućnosti sameBijeljine i Semberije pa time i RepublikeSrpske  - zaključio je Ristić.  

Bitka za veću funkciju

Pored imena poslanika koji su na listama za odbornike, imamo i one koji trenutno biju bitku za fotelju načelnika i gradonačelnikau Srpskoj. 

Tako su SNSD-ovi poslanici DamjanŠkipina i Igor Žunić kandidati za prvog čovjeka Pala, odnosno Dervente, dok je poslanik Narodne partije Srpske Dragan Galić, koji je iz Šekovića kandidat za prvog čovjeka te lokalne zajednice. 

Poslanik SDS-a Maja Dragojević Stojić u republičkom parlamentu kandidat je za gradonačelnika Prijedora, dok su njene kolege iz skupštinske klupe Milan Petrović i Ognjen Bodiroga kandidati za prvog čovjeka Prnjavora, odnosno Foče. 

Samostalni poslanik iz Gradiške u Narodnoj skupštini RS Radislav Dončić u trci je za prvog čovjeka grada Gradiška u ime Narodnog fronta Jelene Trivić, dok je još jedan SNSD-ov poslanik i to nedavno uhapšeni Strahinja Bašević kandidat za načelnika Sokoca. 

I SDS ima svoga poslanika koji je u trci za načelnika u Srpskoj, a to je šef Klubaposlanika te stranke u NSRS Vukota Govedarica, koji trenutno bije bitku za prvog čovjeka opštine u Hercegovini i to Gacko. 

Pored njih trebalo bi dodati i da je još jedan poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH i to Miroslav Vujičić kandidat na predstojećim lokalnim izborima za načelnika opštine na istoku Srpske i to Istočne Ilidže. 

Prevara birača

Politički analitičari navode da se u ovom slučaju radi o prevari birača te da je u pitanju manjkavost izbornog zakonodavstva. 

- Zakon ne bi smio da dozvoli uopšte kandidaturu dok se obavlja druga funkcija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. To bi svakako trebalo da se mijenja. I u tom kontekstu ovdje se radi o prevari birača - kazao je “Glasu” politički analitičar Mladen Bubonjić. 

Naveo je da se niko od onih poslanika koji su na listi za odbornike u lokalnim parlamentima neće odreći mandata u NSRS. 

- To doslovno odslikava ona narodna izrekada “neće sa konja na magarca”. Niko od njih neće se neće odreći svoje trenutne funkcije kako bi ušli u lokalni parlament. To je jedan nonsens, prije svega sa finansijskog aspekta. Nadoknada u nekim lokalnim parlamentima i do deset je puta manja u odnosu na prihode koje imaju u entitetskim parlamentima ili Parlamentu BiH - poručioje Bubonjić. 

Većina poslanika koji su kandidati na predstojećim izborima, navodi Bubonjić, žele samo da pokažu veću vidljivost svojih stranaka na lokalu jer su oni uslovno rečenoveć prepoznatljiva lica u okviru stranki. 

Naveo je i da se pojedini poslanici služe floskulom da žele da opravdaju povjerenjegrađana i da su zbog toga kandidati na predstojećim izborima.

- To je doslovno na posljednjem mjestu. Ne radi se ovdje ni o kakvom pravdanju povjerenja građana. To je obična floskula - poručio je Bubonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana