Poslanici jedinstveni po pitanju Trgovske gore: Moramo zaštititi ljude i Unu

Srna
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Šef poslaničkog kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić smatra da se moraju radikalizovati odnosi sa Hrvatskom, jer ta zemlja nema namjeru da odustane od izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u blizini granice sa Srpskom i BiH.

-Svi moramo biti jedinstveni po ovom pitanju u pogledu naših namjera i reakcija, jer nemamo drugog izbora - rekao je Žunić tokom rasprave u Narodnoj skupštini o informaciji skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine o aktivnostima nadležnih institucija Republike Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

Žunić je rekao da Hrvatska ne poštuje ni Rezoluciju Narodne skupštine Srpske koja je usvojena 2015. godine u vezi sa ovom problematikom.

I potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević smatra da je potreban radikalan odgovor nadležnih institucija jer Hrvatska ne namjerava da odustane od izgradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada.

-Kao odgovor na takvu namjeru Hrvatske mi bismo trebali da počnemo graditi takvo odlagalište nuklearnog otpada kod Dubrovnika i Plitvičkih jezera - rekla je Ljubojevićeva.

Poslanik Liste “Za pravdu i red” Đorđe Vučinić smatra da svi poslanici treba da podrže zaključke skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine kako bi se spriječila namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na Trgovskoj gori i na taj način spase rijeka Una.

Poslanik PDP-a Milanko Mihajilica pozvao je poslanike da podrže zaključke skupštinskog Odbora za zaštitu životne sredine kako bi bile preduzete sve pravne i diplomatske mogućnosti da se spriječi namjera Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

-Uvjeren sam da ćemo osujetiti namjeru Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad ukoliko iskoristimo sve pravne i diplomatske mogućnosti i međunarodne konvencije. Potrebno je da se održi sjednica Predsjedništva BiH koje treba da zauzme jasan stav po ovom pitanju - istakao je Mihajilica.

Poslanik NPS-a Dragan Brdar smatra da svi u Srpskoj treba da budu jedinstveni kako bi spriječili Hrvatsku da odlaže radioaktivni nuklearni otpad na Trgovskoj gori.

-Ukoliko ne uspijemo u tome u pravnim i diplomatskim sredstvima treba da preduzmemo radikalne mjere kao što je blokiranje graničnih prelaza prema Hrvatskoj - rekao je Brdar.

Samostalni poslanik Radislav Dončić smatra da Republika Srpska mora problem Trgovske gore radikalizovati, te da nadležne institucije Republike Srpske i BiH hitno reaguju dok ne bude kasno, jer Hrvatska nema namjeru da odustane od izgradnje radioaktivnog i nuklearnog otpada na granici sa Srpskom i BiH.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić naglasio je da je rijeka Una biser kojeg treba štititi i da treba učiniti sve da se spriječi izgradnja odlagališta za nuklearni otpad na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada.

Šulić je tokom diskusije u Narodnoj skupštini Srpske pozvao sve poslanike i ministre da posjete Novi Grad i pruže podršku u očuvanju rijeke Une, ne samo od izgradnje spornog odlagališta, već i od negativnih uticaja i zagađenja.

-Imamo sve više turista koji dolaze na rijeku Unu. Moramo je zaštiti, kao i stanovništvo u slivu rijeke Une - rekao je Šulić tokom diskusije.

Šulić je naveo da je ranije učestvovao na protestima i organizovao sastanke o toj temi i da godišnje barem jednom boravi u Novom Gradu.

Vipotnik: Prolem moguće riješiti jedino pravnim sredstvima

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik smatra da je problem Trgovske gore jedino moguće riješiti pravnim sredstvima.

- Vlada Republike Srpske i resorno ministarstvo rade sve što je u njihovoj moći u skladu sa pravom i zakonima kako bi ovaj problem bio riješen - rekao je Vipotnik tokom skupštinske rasprave o informaciji Odbora za zaštitu životne sredine o aktivnostima nadležnih institucija Republike Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori.

On je rekao da je Vlada do sada preduzela sve neophodne mjere i radnje da se ovo pitanje riješi.

Vipotnik je podsjetio da je resorno ministarstvo zaduženo za koordinaciju aktivnosti institucija iz Republike Srpske po pitanju Trgovske gore.

-To veoma dobro radimo i uključujemo sve relevantne institucije, pojedince i nevladin sektor - zaključio je Vipotnik.

Odbor traži od vlade da predloži novu rezoluciji

Skupštinski odbor u zaključcima traži da Vlada Srpske pripremi informaciju o aktivnostima nadležnih institucija Republike Srpske i BiH u vezi sa sprečavanjem Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj gori i da Narodnoj skupštini predloži novu rezoluciju.

Predsjednik Odbora za zaštitu životne sredine Maksim Skoko rekao je u završnoj riječi da očekuje da će Narodna skupština podržati zaključke Odbora u vezi ovog pitanja.
-Ovo pitanje važno za Republiku Srpsku i BiH u cijelini - rekao je Skoko.
 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana