Poskupila struja u FBiH: Na naplatu došli nebriga i politikantstvo

Veljko Zeljković
Poskupila struja u FBiH: Na naplatu došli nebriga i politikantstvo

SARAJEVO - Cijena električne energije u FBiH od danas je veća za 10,4 odsto, što znači da će građani ovog entiteta ubuduće dobijati uvećane mjesečne račune u prosjeku od pet do 15 maraka.

Kalkulacije su to stručnjaka, koji smatraju da će ovo poskupljenje struje dovesti do lančanih reakcija, odnosno poskupljenja usluga i robe široke potrošnje. Iako je federalna vlast krajem prošle godine na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem najavljivala da će se cijena električne energije za domaćinstva koja se ponašaju energetski odgovorno, odnosno koja troše manje struje, zadržati na nižoj, dok će oni koji troše više plaćati po višoj tarifi, to se nije dogodilo. Na najvećem udaru su se našli građani i vlasnici malih biznisa, koji će morati da ispaštaju zbog lošeg poslovanja “Elektroprivrede BiH”, iz koje poručuju da je ovo samo početak, jer ova korekcija navodno nije dovoljna da pokrije sve troškove i gubitke, koji iznose 331 milion maraka.

Građani i predstavnici udruženja potrošača već prave kalkulacije kako će ovo uticati na kućne budžete. Ali, brine ih i to što BiH od izvoznika struje polako, ali sigurno postaje sve veći zavisnik od uvoza. Godinama se gotovo ništa ne ulaže u gradnju novih proizvodnih kapaciteta, a kada se neki projekat pokuša realizovati, on iz političkih razloga biva blokiran. Najbolji primjer za to je gradnja HE “Buk Bijela” na Drini, od kojeg ne bi imala korist samo Republika Srpska, već i cijela BiH. Slično je i u slučaju projekta gradnje gasovoda - kraka “Turskog toka”. Ovi projekti se godinama opstruišu i svjesno sabotiraju pa čak i od strane predstavnika pojedinih inostranih ambasada u BiH.

I dok ovi projekti stoje zarobljeni u vremenu i prostoru, federalni ministar energije, industrije i rudarstva Vedran Lakić kaže da je BiH spremna za budućnost - odnosno da se okrene čistoj energiji sunca, vjetra, a možda jednog dana i nuklearnoj. Prema riječima stručnjaka, Lakić je očigledno zalutao na ovo mjesto, jer je priča o gradnji nuklearne elektrane ravna utopiji, kako iz geopolitičkih razloga, tako i tehničkih. Ukazuju i na to da se energetska stabilnost neke zemlje ne može graditi samo na energiji sunca i vjetra.

Jedini način da se osigura energetska stabilnost, kako pojašnjavaju, jeste gradnja prije svega velikih hidroobjekata, a koje bi onda mogli da dopunjavaju solarne i vjetroelektrane. Ističu i da je oslanjanje samo na ova dva vida energije, sunce i vjetar - ravno energetskom i ekonomskom samoubistvu, ali bi vodilo i ka još većim cijenama struje. Upozoravaju da se u BiH gotovo ništa planski ne radi te da je sve ispolitizovano do banalnosti, a što polako dolazi na naplatu, ali preko leđa običnih ljudi i privrede koja posluje u sve težim okolnostima. Kada je u pitanju “Elektroprivreda RS”, iz ovog preduzeća je poručeno da do kraja godine neće biti nikakvih poskupljenja.

Problemi

Stručnjaci s kojima su novinari “Glasa Srpske” razgovarali o temi energetske stabilnosti upozoravaju da bi se BiH mogla suočiti i sa problemom isporuke struje. Kako kažu i nedavni primjer kada se u regionu raspala mreža zbog prevelike potrošnje upozorava da su ovakvi i slični scenariji veoma realni i u budućnosti. Smatraju da je veliki problem i to što je “Elektroprenos BiH” već godinama blokiran te samim tim i nekoliko stotina miliona maraka koje čekaju da budu uložene u obnovu i modernizaciju prenosne mreže. Ovo pitanje, dodaju oni, postalo je aktuelno zbog ekspanzije izgradnje solarnih elektrana, jer je postojeća prenosna mreža već limitirana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana