Posao od početka godine dobilo 45 službenika

M. Mi.
Posao od početka godine dobilo 45 službenika

Sarajevo - Agencija za državnu službu BiH raspisala je od početka ove godine 45 oglasa za popunjavanje upražnjenih radnih mjesta državnih službenika u institucijama BiH, što je na gotovo istom nivou kao i u prvih sedam mjeseci prošle godine.

U Agenciji su naglasili da je od ukupnog broja raspisanih oglasa u ovoj godini 29 javnih te 16 internih.

- U poređenju sa istim periodom prošle godine, došlo je do blagog smanjenja broja raspisanih oglasa jer je za prvih sedam mjeseci 2015. godine raspisano 26 javnih i 24 interna oglasa - naveli su u Agenciji.

Kada je riječ o broju pristiglih prijava na raspisane oglase za zapošljavanje, u Agenciji za državnu službu ističu da nemaju podatke o broju prijava koje pristižu na interne i javne oglase jer se one dostavljaju direktno institucijama koje sprovode konkursnu proceduru.

- Državnih službenika u institucijama BiH prema posljednjim podacima ima 3.862. U skladu sa Zakonom o državnoj službi u institucijama BiH, svi imaju univerzitetsku diplomu i druge obrazovne ili akademske kvalifikacije najmanje sedmog stepena stručne spreme, odnosno visoko obrazovanje prvog, drugog ili trećeg ciklusa bolonjskog sistema studiranja - naveli su Agenciji.

Kada je riječ o prosjeku godina državnih službenika, naglašavaju da ih je najviše u starosnoj grupi od 31 do 40 godina, odnosno 38,6 odsto od ukupnog broja.

- Najmanje ih je u starosnoj grupi od 21 do 30 godina, odnosno  7,5 odsto, te starijih od 60 godina 5,3 odsto - naglasili su u Agenciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana