Poša: EU mora pružiti evropsku perspektivu zemljama zapadnog Balkana

Srna
Foto: Vijesti.me

SARAJEVO - Evropska unija mora biti otvorena za dijalog i treba pružiti mogućnost evropske perspektive državama zapadnog Balkana, pa tako i BiH, a Mađarska će uraditi sve što je u njenoj moći da se to ostvari, izjavio je večeras u Sarajevu mađarski ambasador u BiH Kristijan Poša.

Poša je napomenuo da Mađarska od druge polovine naredne godine preuzima predsjedavanje EU, što će joj omogućiti da se u tom periodu Unija još više fokusira na zapadni Balkan, samim tim i BiH.

On je u obraćanju na prijemu povodom Nacionalnog praznika Mađarske - Dana početka revolucije i oslobodilačke borbe 1956. godine, kojem je prisustvovala i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, rekao da za njegovu zemlju zapadni Balkan predstavlja vrata Evrope, te da je od strateške važnosti mir i politička stabilnost u ovoj regiji.

Poša je ukazao i na veoma aktivne političke i diplomatske odnose dvije zemlje, što najbolje pokazuju učestali susreti najviših državnika BiH i Mađarske.

“Želim da uputim podršku političkim strankama u BiH za usvajanje još nekoliko zakona u sljedećih nekoliko neđelja. Kada bi se to desilo, imali bismo veliku šansu da se vrata EU još više otvore prema BiH”, naglasio je Poša.

Pored odličnih političkih odnosa, Poša je naglasio da ekonomski odnosi BiH i Mađarske svakim danom jačaju s obzirom da bilateralna robna razmjena iz godine u godinu bilježi rast, navodeći podatak da je prošle godine obim spoljnotrgovinske razmjene porastao za više od 27 odsto u odnosu na 2021. godinu.

“Zahvaljujući značajnom ekonomskom rastu u protekloj deceniji, mađarske firme imaju potreban kapacitet za ulaganje. Zato sam uvjeren da ćemo u skorijoj budućnosti biti svjedoci sve brojnijih mađarskih investicija i u BiH”, naveo je Poša.

On je dodao i da Mađarska sa 800.000 dolara podržava sistem odbrane BiH.

Prijemu su prisustvovali i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić, direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović.

Prisutni su bili i federalni premijer Nermin Nikšić i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana