Porodice nestalih Srba ne žele u Sarajevo

GS
Porodice nestalih Srba ne žele u Sarajevo

ISTOČNO SARAJEVO - Članovi Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo neće 30. avgusta prisustvovati zajedničkom obilježavanju Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu, na poziv Instituta za nestala lica BiH, jer 32 godine bezuspješno traže svoje nestale, poručila je Milka Kokot, predsjednik skupštine te organizacije.

Republika Srpska još traga za 1.646 lica sa spiska nestalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a proces traženja nestalih Srba je u zastoju već 15 godina.

- Nećemo ići na ovo obilježavanje, jer nam je dosta priče dok nema ni traga od predaje posmrtnih ostataka naših najmilijih. Nećemo ići na obilježavanje u Sarajevo kako bi neko kupio poene na našim mrtvima koji ni nakon 32 godine nisu pronađeni i identifikovani, rekla je Kokotova.

Ona je u ime porodica koje traže svoje najmilije zatražila da im se predaju posmrtni ostaci i da ih dostojanstveno sahrane. Dodaje da se na području Sarajeva još traže posmrtni ostaci 172 lica srpske nacionalnosti, a u spomen-kosturnici u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu nalazi se 225 sanduka sa posmrtnim ostacima koji čekaju na identifikaciju.

Kokotova je navela da ih je prošle godine Institut za nestala lica BiH obavijestio da je identifikovano samo jedno tijelo, koje je predato porodici.

Prema njenim riječima, porodice nestalih će prisustvovati obilježavanju Međunarodnog dana nestalih na Ozrenu.

Milka Kokot je zamolila institucije RS da im pomognu u traženju i identifikaciji posmrtnih ostataka Srba ubijenih u Sarajevu.

Ona je podsjetila da još traži brata i oca koji su 1992. ubijeni u Sarajevu na kućnom pragu. Ima informaciju da su im tijela sa prostrelnim ranama 3. maja 1992. dovezena u Hitnu pomoć u Sarajevu i da im se tada gubi svaki trag, prenosi RT Balkan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana