Poreska uprava podnijela 37 izvještaja, budžet Srpske oštećen za 4,5 miliona KM

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Poreska uprava Republike Srpske je u prošloj godini nadležnim tužilaštvima dostavila 37 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetili budžet Srpske za 4,5 miliona KM.

Od toga, 34 izvještaja podnesena su zbog sumnje da je izvršena utaja poreza i doprinosa u ukupnom iznosu 4.078.692 KM, saopšteno je iz Uprave.

Direktor Poreske uprave Goran Maričić rekao je da je broj prekršajnih naloga koje su izdali inspektori istražitelji povećan za 69 odsto, rad po naredbama suda za 300 odsto, uzimanje izjava po Zakonu o krivičnom postupku za 40 odsto, uzimanje izjava od poreskih obveznika po Zakonu o poreskom postupku veći je za 24 odsto, a informativne kontrole povećane su za 26 odsto u odnosu na 2021. godinu.

Odjeljenje za istrage i obavještajne poslove je u prethodnoj godini vršilo provjere informacija dobijenih od građana, organa za sprovođenje zakona i drugih poreskih administracija u BiH, te u okviru međunarodne saradnje sa Austrijom, Srbijom, Italijom, Slovenijom i Njemačkom.

Na osnovu provjera, u posebnim kontrolama utvrđene su nepravilnosti, prilikom kojih je izdato 16 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu 70.500 KM, dok su sprovođenjem redovnih terenskih kontrola utvrđene nove poreske obaveze kod poreskih obveznika u ukupnom iznosu 3.642.784 KM, te su za utvrđene nepravilnosti u ovim kontrolama izdati i prekršajni nalozi u ukupnom iznosu 78.223 KM.

Maričić navodi da se poređenjem ovih podataka sa godinom ranije može zaključiti da je rad istražilaca Poreske uprave Republike Srpske iz Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove u 2022. bio intenzivniji, te je evidentno veće angažovanje i bolji rezultati u radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana