Poražavajući broj identifikovanih Srba, Perišić da podnese ostavku u Institutu BiH

Srna
Poražavajući broj identifikovanih Srba, Perišić da podnese ostavku u Institutu BiH

SREBRENICA- Odbor porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske zaključio je da član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić iz reda srpskog naroda odmah treba da podnese ostavku s obzirom na to da je broj identifikovanih lica iz Republike Srpske više nego poražavajući.

Članovi Odbora izrazili su veliko nezadovoljstvo procesom traženja nestalih Srba i zatražili vraćanje tog procesa na entitetski nivo, radi identifikovanja bar posmrtnih ostataka koji su više od dvije decenije u spomen-kosturnicama, te zaključili da Perišić više nema moralnu, niti bilo koju drugu osnovu da obavlja tu dužnost.


Članovi Odbora iskazali su revolt zbog odnosa Instituta za nestala lica BiH prema osobama sa spiska nestalih iz Republike Srpske, posebno nakon nedavne zvanične korespondencije sa predstavnicima Instituta koji su tada odbili da daju tražene podatke o identifikovanim sa spiska nestalih iz Srpske.

Predsjednik Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Jovana Zekić izrazila je nezadovoljstvo što više od 25 godina nije poznata sudbina njenog oca koji je nestao 1992. godine, te naglasila da pitanje nestalih mora biti stavljeno u fokus interesovanja javnosti, pogotovo onih koji mogu da pomognu u rješavanju sudbine 1.646 nestalih.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac rekla je Srni, nakon sastanka u Srebrenici sa predstavnicima ovog odbora, da hitno mora biti raspisan konkurs za izbor članova Upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH jer više nema smisla da istu poziciju obavljaju ljudi koji su tu "privremeno" više od šest godina.

Graorčeva je rekla da Institut za nestala lica BiH nije dostavio tražene podatke, pravdajući se da je prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka zabranjeno objavljivanje imena i prezimena stradalih.

"Da li to oni kriju podatke o identifikovanim od porodica nestalih? Kako onda mogu javno, na zvaničnoj stranici objaviti imenom i prezimenom 30 lica koja će biti sahranjena u Potočarima 11. jula? Za to ne vežu Zakon o zaštiti ličnih podatka, a problem je kada podatke treba da daju porodicama iz Republike Srpske koje traže najmilije", ukazala je Graorčeva.

Ona je rekla da je Odbor porodica nestalih iz Republike Srpske tražio obustavljanje saradnje sa srpskim predstavnicima u Kolegijumu direktora i Upravnom odboru Instituta, osim sa Savjetodavnim odborom, kao tijelom u čijem radu učestvuju predstavnici porodica nestalih.

"Od sada sva naša komunikacija, odnosno pitanja će se odvijati preko srpskog kluba delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH", poručila je Graorčeva.

Ona je rekla da porodice poginulih traže hitno sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom kako bi ga upoznale o problematici u ovom procesu i predložili rješenja.

Delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila je sastanak o problematici porodica poginulih održala i sa načelnikom opštine Srebrenica Mladenom Grujičićem na kojem je naglašeno da se zajednički moraju braniti interesi Republike Srpske za koju su dati životi.

Grujičić je obećao da će status porodica, kao i Organizacije koja radi u ovoj opštini biti poboljšani, te naveo da u Srebrenici nije zadovoljavajuća situacija kada je riječ o procesu traženja srpskih žrtava.

"Svi zajedno treba da radimo na kulturi sjećanja i ne dozvolimo da naše žrtve budu marginalizovane", naglasio je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana