Popović: Venecijanska komisija ne donosi obavezujuće odluke

Srna
Popović: Venecijanska komisija ne donosi obavezujuće odluke

ISTOČNO SARAJEVO - Bivši sudija Ustavnog suda BiH Vitomir Popović izjavio je Srni da Venecijanska komisija nije organ koji donosi obavezujuće odluke, već samo daje preporuke koje su često političkog karaktera.

Popović je, komentarišući Mišljenje Venecijanske komisije o nekim pitanjima u vezi sa funkcionisanjem Ustavnog suda BiH, rekao da se time želi podržati ono na čemu Bošnjaci dugo insistiraju, a to je da ovaj sud donosi odluke prostom većinom u odnosu na broj prisutnih sudija koje glasaju.

-To u BiH nije moguće, jer se do sada ovdje često pokazalo da je Ustavni sud organ koji hoće u potpunosti da rekonstruiše unutrašnju ustavnu strukturu i da promijeni politički poredak u BiH, a to Republika Srpska ne smije dozvoliti - naglasio je Popović.

Prema njegovim riječima, ovom mišljenju Venecijanske komisije ne treba davati značaj, zbog toga što nikoga ne obavezuje.

-Pogotovo imajući u vidu činjenicu da strukture te Venecijanske komisije ne treba da se miješaju u ono što je Ustavni sud BiH - istakao je on.

Govoreći o dijelu Mišljenja koje se odnosi na mogućnost produžavanja mandata sudijama koje napune 70 godina pa do izbora njihovih zamjenika, Popović je naveo da nema smisla da neko radi sa 80 ili 90 godina, zbog generacija koje polažu pravo da budu birane u Ustavni sud.

-(One treba) da budu zastupljenje, a ne da se omogući nekima da po 100 godina rade. Postoje određene počasne funkcije, određena zvanja, ali da neko bude aktivan sudija Ustavnog suda sa 80 godina tu je biologija, uz sve poštovanje, rekla svoje - istakao je Popović.

Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Savjeta Evrope za pitanja iz oblasti ustavnog prava, usvojila je Mišljenje o nekim pitanjima u vezi sa funkcionisanjem Ustavnog suda BiH, te predložila nekoliko koraka koje može preduzeti sam Ustavni sud, a među kojima su najbitniji produženje mandata sudija nakon što napune 70 godina i promjene u načinu glasanja na plenarnoj sjednici i u Velikom vijeću Suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana