Popović: Jedinstveno u odbacivanju Šmitove odluke

Srna
Popović: Jedinstveno u odbacivanju Šmitove odluke

BANjALUKA- Republiku Srpsku neće ništa pogoditi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, ali ih mora odbaciti jer Kristijan Šmit nema nikakav legitimitet, ni legalitet, da bi se njegove odluke prihvatale i sprovodile, izjavio je Srni pravnik Vitomir Popović.

Popović je ocijenio da je cilj dijela međunarodne zajednice da izazove anarhiju na teritoriji BiH i da im trebaju određena žarišta, jer se nalaze u nezgodnoj poziciji kada je riječ o Rusiji.

"Rusija im je uzela mjeru i podigla inflaciju... Bolje im je da vode računa da im krigla piva na Oktobarfestu ne bude koštala deset rubalja", rekao je Popović.

On je ponovio da Nijemci nemaju šta da rade u BiH, da su napravili ogromne zločine svuda u svijetu, te da je poznato šta je čovječanstvu donijela politika iz tridesetih i četrdesetih godina prošlog vijeka.

"I vlast i opozicija, i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, treba da bude jednoglasna i kaže da ovo ne može, makar ponudio i bolja rješenja. Svjestan sam da imamo mnogo rupa u tom zakonu, da bi se izbori trebali pratiti elektronski, da se zna u svakom momentu kako je ko glasao, ali to treba da bude stvar onih koji ovdje žive", konstatovao je Popović.

On je dodao da je politička scena Republike Srpske podijeljena i da se pojedini predstavnici opozicije, uprkos stavu Narodne skupštine Republike Srpske, sastaju sa Šmitom, traže njegovu pomoć i pokušavaju na sve načine da ga priznaju za legalnog i legitimnog, što je suprotno srpskim nacionalnim interesima.

"Njegove odluke jednostavno bi trebali da ignorišu i u FBiH i to što on ima određen rezervisan stav prema Republici Srpskoj još će se gore odraziti na FBiH između Hrvata i Bošnjaka", ocijenio je Popović.

On ističe da nije dobro da se u zemljama koje pretenduju da uđu u EU nameću odluke, ali da je jasno da BiH nije ni blizu EU.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je juče odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana