Popović: Imovina Srpske neupitna, Bećirović i Komšić pucaju u prazno

Srna
Popović: Imovina Srpske neupitna, Bećirović i Komšić pucaju u prazno

BANjALUKA- Predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske akademik Vitomir Popović rekao je da je imovina Srpske neupitna, a da je prijedlog zakona o imovini članova Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića pucanj u prazno.

"Imovina Republike Srpske je neupitna. Ona je kao takva utvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, sporazumom o razgraničenju i odnosnim pitanjima. To je jasno navedeno u ženevskim i njujorškim principima, onim procentima podjele te imovine od 49 naprema 51", rekao je Popović novinarima u Banjaluci tokom "Oktobarskih pravničkih dana".

On je naveo da sve što nije zasnovano na pravu ne može proizvoditi pravne posljedice i dodao da se nikada neće dozvoliti da Republika Srpska nestane zato što to neko želi.

"Ako nešto nije u skladu sa Ustavnom, sa Dejtonom, to ne može da stvara nikakve negativne posljedice za Republiku Srpsku", rekao je Popović.

Govoreći o 20. savjetovanju "Oktobarski pravnički dani", Popović je rekao da ovom skupu prisustvuje veliki broj iskusnih pravnih stručnjaka.

"Nastavićemo da i u narednim godinama činimo sve da kao pravna profesija damo dodatni doprinos daljem jačanju izgradnje naše Republike", naglasio je Popović.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Nebojša Šarkić rekao je da nema prava u procesu koji BiH pravosuđe vodi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Ako neko ko sam po sebi nema legitimitet u statusu, to je kao kada bih se ja predstavljao kao redovni profesor, a recimo nemam doktorat, to svi znaju, nije to nikakva nepoznanica, samo je problem što u čitavom svijetu, pa nažalost i sad kod nas u regionu, oni koji su ekonomski, vojno jači, oni su i politički jači, i pokušavaju da nameću svoje odluke", rekao je Šakić.

On je naveo da je način borbe protiv toga iznošenje pravne argumentacije upravo na skupovima kao što su "Oktobarski pravnički dani".

U Banjaluci se održava dvodnevno 20. savjetovanje "Oktobarski pravnički dani" sa međunarodnim učešćem o temi "Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema".

Generalni pokrovitelj savjetovanja "Oktobarski pravnički dani" je Vlada Republike Srpske, a organizator Udruženje pravnika Republike Srpske i Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci.

Suorganizatori su Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Advokatska komora Republike Srpske, Notarska komora Srpske, te republički Centar za edukaciju sudija i tužilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana