Poplavljeno 40 kuća u teslićkom naselju, izmještena porodica s bebom (FOTO, VIDEO)

Srna
Poplava u Tesliću
Foto: Fejsbuk | Poplava u Tesliću

TESLIĆ - U teslićkom naselju Vlajići poplavljeno je oko 40 domaćinstava, gdje je nivo vode u objektima jedan metar, jedno domaćinstvo je potpuno uništeno, a porodica sa malom bebom privremeno izmještena, konstatovano je jutros na sjednici opštinskog Štaba za vanredne situacije.

Načelnik opštinske Civilne zaštite Dule Borić rekao je da su bujične vode pričinile štetu i u Jasenovoj, Brezni, Gomjenici i Slatini, te da je na jutrošnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije formirana komisija koja će izvršiti popis i procjenu štete.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je poslije sjednice Štaba za vanredne situacije da je najkritičnije bilo u Vlajićima u kojem je jedno domaćinstvo potpuno uništeno, a porodica sa malom bebom privremeno izmještana u stan za takve situacije.

On je naveo da su zahvaljujući dežurnim službama sve saobraćajnice prohodne, ali da je pričinjena ogromna šteta.

Miličević je naveo da je mehanizacija sinoć bila aktivna i da se i danas nastavljaju radovi, kao da će, nakon što bude utvrđena šteta, obavijestiti nadležne institucije.

Kada su u pitanju uzroci, Miličević je rekao da je u pitanju višedecenijski problem usljed nepoštovanja zakonskih odredbi i šumskog reda tokom eksplatacije šuma, jer su u vodotocima balvani i granje, pa kada krene pljusak voda to sve pokrene i napravi se čep od svih tih drvnih sortimenata i otpada.

-Onda u jednom trenutku dođe do eksplozije kada voda to probije i onako bujično u roku od deset minuta poplavi i poljoprivredna domaćinstva, mostove, kuće - naveo je Miličević.

On je najavio da će ponovo održati sastanak sa rukovodstvom teslićkog Šumskog gazdinstva koje dodjeljuje poslove ekspolatacije šume izvođačima, istakavši da se tačno zna ko su oni i na kojim lokacijama su radili, kako bi se i sankcionisali.

Predsjednik Mjesne zajednice Slatina Igor Balukčić rekao je da je usljed planinskih bujičnih potoka oštećen seoski vodovod koji snadbjeva stotinjak mještana, kao i da je voda potkopala nekoliko mostova ali da je sve prohodno.

Predsjednik Mjesne zajednice Vlajići Srđan Dolić rekao je da se rječica Gomjenica, koja se uliva u Veliku Usoru, povukla u korito i da više nema ugroženog stanovništva.

-Vatrogasci su sinoć intervenisali i ispumpavali vodu -  istakao je Dolić i dodao da su putevi ponovo prohodni.

Komisije za procjenu štete su na terenu da bi utvrdile stanje na objektima i putnoj komunikaciji usljed jučerašnjeg nevremena izazvani bujičnim vodotocima u ovim teslićkim naseljima.

;

Ugljevik i Lopare

Dio ugljevičkog naselja Tutnjevac usljed obilnih padavina bio je poplavljen i voda je ušla u dvije kuće, dok se u Ugljeviku izlio potok i voda ušla u jednu kuću, rekao je načelnik te opštine Vasilije Perić.

Prema njegovim riječima, na terenu su sinoć bili pripadnici Civilne zaštite opštine Ugljevik i Vatrogasna jednica koji su crpili vodu i pomagali na mjestima gdje je bilo potrebno.

Perić je naveo da zbog izlivanja pojedinih vodotokova ima poplavljenih poljoprivrednih parcela, a bilo je i problema na lokalnim putevima, na putu Tutnjevac-Bobetino Brdo izlila je Kriva rijeka, na putu Korenita-Piperci rječica Gnjica, kao i u Ravnom Polju i Trnovi.

-Ovi putevi od jutros su prohodni, voda se povukla. Putevi će biti popravljeni, biće sklonjeni nanosi i sanirana šteta, a formiraćemo i komisiju za procjenu štete i reagovati gdje je to potrebno - najavio je Perić.

Zaustavljeno je saobraćanje preko mosta na rijeci Janji koji spaja Ugljevik sa zaseokom Prokos zbog oštećenja na sredini mosta.

Izlivanje bujičnih potoka na području Lopara izazvalo je štetu na dva stambena objekta, na pomoćnim objektima, putevima i usjevima u naseljima Koraj, Brusnica, Mrtvica i Bobetino Brdo, a u prekidu je i vodosnabdijevanje, rekao je Srni načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Željko Kerović.

Kerović je naveo da su se zbog obilnih padavina juče popodne i uveče izlili bujični potoci na istim mjestima gdje su bujice i prije 14 dana napravile štetu koja je procijenjena na pola miliona maraka.

U Loparama je u prekidu vodosnabdijevanje zbog oštećenja ili začepljenja na vodovodu u Jablanici i zamućene vode, a ekipe civilne zaštite i “Vodovoda” su na terenu.

Tuzlanski kanton

Više desetina stambenih objekata poplavljeno je na području Čelića, Živinica i Lukavca, a rijeka Spreča kod Gračanice poplavila je oko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta pod raznim kulturama, rekao je danas Srni vršilac dužnosti direktora Kantonalne uprave civilne zaštite Zoran Jovanović.

Jovanović je naveo da je situacija na terenu bolja nego sinoć i da je jezero Modrac u stabilnom stanju.

-Na području Tuzlanskog kantona padavine su prestale, rijeke su se stabilizovale u koritima, ali je pričinjena određena šteta od poplava - rekao je Jovanović.

On je naglasio da su opštinske komisije na terenu i da rade procjenu štete nastale od poplava.

-U toku dana imaćemo izvještaj svih opštinskih i gradskih komisija o procjeni štete - rekao je Jovanović i dodao da ekipe civilne zaštite redovno prate stanje na terenu.

Područje Tuzlanskog kantona sinoć su zahvatile obilne padavine koje su izazvale porast rijeka i izlivanje bujičnih potoka.

Problem bujični potoci

Vodostaji rijeka Save, Une i Vrbasa ispod su redovne odbrane od polava, a problem prave bujični potoci koji su prouzrokovali štetu na području nekoliko gradova i opština u Republici Srpskoj, izjavio je Srni pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Dragan Kos.

Kos je istakao da su bujične poplave pogodile Zvornik, Janju, Bijeljinu, Lopare i Prnjavor.

-Problem pravi i donji tok rijeke Drenove kod zahvata Drenova. Voda se izlila i na više lokacija u Tesliću, a u mjestu Jasenova oštećen je most na lokalnom putu. Jutros su izašle komisije da ocijene upotrebljivost tog mosta - naveo je Kos.

Kos je rekao da je Civilna zaštita opštini Teslić dostavila 10 isušivača, kako bi, čim se voda povuče iz stambenih objekata, započeli sa isušivanjem vlage.

-I danas se po meteorološkim najavama očekuju lokalni pljuskovi. Kada je riječ o visokim vodostajima, nekada smo funkcionisali po sistemu ranog upozoravanja, ali je nemoguće predvidjeti gdje će se izliti bujični potoci -  zaključio je Kos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana