Ponovo se najavljuje izgradnja aerodroma u Trebinju

SRNA
Ponovo se najavljuje izgradnja aerodroma u Trebinju

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik rekao je danas da bi početkom naredne građevinske sezone mogla da krene izgradnja aerodroma u Trebinju i da se sve aktivnosti u vezi sa tim odvijaju predviđenom dinamikom.

- Ako bi sve procedure tekle u predviđenim rokovima, mogli bismo već početkom naredne građevinske sezone imati završene sve dozvole, odnosno krenuti u gradnju infrastrukturnih objekata i svega ostalog, rekao je Vipotnik novinarima nakon sastanka u Banjaluci sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem.

Vipotnik je rekao da je u razgovoru sa Vesićem definisana i razrađena buduća saradnja, koju je, između ostalog, trasirala i usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda sa Svesrpskog sabora.

- Od naše prijateljske saradnje, koja počiva i na osnovama Specijalnih paralelnih veza, najveću korist imaće građani Srpske i Srbije, dodao je Vipotnik.

On je naveo da je na današnjem sastanku razgovarano i o ranije potpisanim memorandumima, kao i potpisivanju novih u skladu sa kojima će biti konkretizovane naredne aktivnosti i koraci.

- Na tom planu prvobitno će se raditi na memorandumu za međusobno priznavanje licenci iz naših resornih nadležnosti za pravna i fizička lica, rekao je Vipotnik.

On je istakao da je važno da se nađe model da se svim firmama obezbedi jednak tretman u obe države.

Vipotnik je dodao da će u vezi sa tim biti formirane radne grupe da bi se u kontaktu sa svim zainteresovanim stranama, a uz korišćenje pozitivnih iskustava Srbije, dobila što kvalitetnija i optimalnija rešenja kojima bi svi bili zadovoljni.

Vesić je, govoreći o izgradnji aerodroma u Trebinju, naveo da je Srbija obezbedila deo novca za eksproprijaciju sa kojom će se početi i koja je uslov za izdavanje građevinske dozvole.

- Mislim da smo sada na kraju ovog procesa, iako je tu bilo mnogo spoticanja i problema. U svakom slučaju, ostajemo pri obećanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ćemo izgraditi taj objekat. Mi u narednoj građevinskoj sezoni možemo biti spremni da počnemo da gradimo aerodrom, rekao je Vesić.

On je dodao da bi samo eksproprijacija trebalo da košta oko 10 miliona evra, a projekat oko 200 miliona evra.

- Aerodrom će doneti ljudima, tom kraju i njegovoj privredi bolji kvalitet života, kao i da taj deo Srpske postane atraktivniji, istakao je Vesić.

Govoreći o izdavanju licenci, Vesić je rekao da ista prava treba da imaju i građani i pravna lica iz Srbije i Srpske.

- Treba samo da u najkraćem roku nađemo zakonski model kako to rešiti, rekao je Vesić.

On je zaključio da će dva ministarstva otvoreno sarađivati i na planu urbanističke i ekološke zaštite Srednje i Donje Drine, prostornih planova, izdavanja elektronskih građevinskih dozvola, projektovanja, održavanja infrastrukture, stanovanja i slično.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana