Ponovo odgođeno suđenje Aleksandru Džombiću

Nebojša Tomašević
Ponovo odgođeno suđenje Aleksandru Džombiću

BANjALUKA - Suđenje bivšem premijeru Republike Srpske Aleksandru Džombiću, koga terete za zloupotrebu položaja u dodjeli milionskog kredita preko Investiciono - razvojne banke (IRB) Republike Srpske zvorničkoj firmi "Energolinija", opet je odgođeno zbog nedolaska vještaka mašinske struke kojeg je anažovalo tužilaštvo.

Ovo je treći put da se Cvijo Šmanja, vještak iz Republičkog zavoda za vještačenja Novi Sad, nije pojavio na suđenju. Vještak je sada sudu dostavio obrazloženje da na ročište od 24. juna nije došao zbog bolesti.

Osim toga, naveo je da na ročište koje zakazano za danas ne može da dođe zbog unaprijed planiranog odmora.

Džombićev advokat Zoran Bubić kazao je da smatra da je prema dosadašnjim dokazima "pao" veći dio optužnice.

- Do sada izneseni dokazi i saslušani svjedoci ukazuju da Džombić nije vršio pritisak na članove kreditnog odbora IRB RS da se dodijeli kredit - rekao je između ostalog Bubić.

Dodao je da se nada da će se suđenje okončati do kraja godine.

- Tužilaštvo je pri kraju sa izvođenjem planiranih dokaza. Ostalo je da se još sasluša vještak mašinske struke koji nije došao i koji je opravdao svoj izostanak. Odbrana će nakon njegovog saslušanja predložiti svoje dokaze. Imaćemo i pisanih dokaza, odnosno dokumenata i svjedoka - rekao je Bubić.

Predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović suđenje Džombiću odgodio je za 6. septembar.

Džombića  Republičko tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja  zbog  kredita od 19.4 miliona KM koji je  preko IRB RS odobren  zvorničkoj firmi "Energolinija".

Prema optužnici, on je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva. Džombića optužnica između, ostalog, tereti da je  zvao tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit zvorničkog preduzeća "Energolinija", koje je bilo prezaduženo.

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19.4 miliona,  a Džombić je  16. februara 2012. godine postpisao odluku o odobravanju kredita koju je donio Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB RS iako je bio svjestan da  korisnik kredita  neće moći vraćati novac. IRB RS je zbog zloupotreba u ovom slučaju zatražila nadoknadu štete u iznosu od 24.170.510 KM.

Na posljednjem ročištu predstavnik IRB RS Antonija Dulić u sudu je obrazložila kako je u pomenuti oštetni zahtjev uračunato 19,4 miliona KM kredita koji je odobren i isplaćen "Energoliniji", zatim kamate i zatezne kamate, kao i naknada za nenamjensko trošenje novca od oko 940.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana