Ponovo o zahtjevu Komšića i Džaferovića o nametnutim izmjenama Izbornog zakona

Srna
Ponovo o zahtjevu Komšića i Džaferovića o nametnutim izmjenama Izbornog zakona

SARAJEVO - Na plenarnoj sjednici Ustavnog suda BiH, zakazanoj za 23. i 24. mart, biće razmatran zahtjev za ocjenu usaglašenosti sa Ustavom BiH amandmana na Ustav Federacije BiH Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo Kristijan Šmit odlukama 2. oktobra 2022. godine.

Ustavni sud je razmatrao ovaj zahtjev člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, 20. januara, ali odluka nije mogla biti donesena jer nije bilo pet potrebnih glasova zbog čega je ovaj predmet prebačen za narednu plenarnu sjednicu, kada će biti pripremljen i nacrt odluke da se usvajaju zahtjevi Komšića ili Džaferovića.

Ukoliko i taj nacrt ne dobije podršku petoro sudija, formalno-pravno neće biti odluke i predmet će biti prebačen na neku od narednih plenarnih sjednica, kada Ustavni sud BiH bude u punom sazivu.

Na dnevnom redu plenarne sjednice je i zahtjev Suda BiH za ocjenu usaglašenosti Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH sa članom I/2. Ustava BiH u vezi sa članom 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju i članom 26. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, objavljeno je na veb-stranici suda.

Pred sudijama treba da se nađe i zahtjev sedam delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 21. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, člana 140. Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i člana 17. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju.

Zahtjev Osnovnog suda u Banjaluci za ocjenu ustavnosti člana 10. stav 1 tačka b) Zakona o sudskim taksama takođe je jedna od tačaka dnevnog reda.

Na plenarnoj sjednici trebalo bi da se razmatra i zahtjev Apelacionog suda Brčko distrikta za ocjenu ustavnosti Zakona o postupku ocjene usklađenosti pravnih akata Brčko distrikta sa članom II/3.e) Ustava BiH i članom 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Sjednica će biti održana u Ustavnom sudu BiH sa početkom u 9.30 časova.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana