Pomen žrtvama ustaškog zločina: Osveštan spomenik u Potkozarju

SRNA
Pomen žrtvama ustaškog zločina: Osveštan spomenik u Potkozarju

BANjALUKA - Njegovo preosveštenstvo episkop marčanski Sava, vikar mitropolita banjalučkog Jefrema, danas je u mjestu Potkozarje kod Banjaluke osveštao spomenik podignut za 624 srpska civila sa tog područja koje su ustaše pobile 5. i 12. februara 1942. godine, među kojima je bilo i 208 djece.

Osveštenju je prethodila liturgija u mjesnom hramu, a organizator ovog čina bilo je Udruženje građana "Kozara" iz Banjaluke, čiji je predsjednik Zoran Milaković, jedan od potomaka porodice koja je bila među najstradalnijima u tom pokolju, rekao da je izgradnja spomenika počela 2017. godine ličnim sredstvima pokojnog narodnog poslanika Nedeljka Milakovića.

- Nakon što je Nedeljko preminuo od posljedica virusa korona tokom pandemije, preuzeo sam dalju izgradnju, a onda se uključila Gradska uprava i sada imamo spomenik, naveo je Milaković.

On je rekao Srni da se u okviru glavnog spomenika nalazi i spomen-obilježje posvećeno poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i spomen-česma Nedeljku Milakoviću.

Ustaše su 5. i 12. februara 1942. godine na području naselja Potkozarje /ranije Ivanska/, Piskavica i Verići i okolnim zaseocima zvjerski pobile 624 srpska civila, među kojima i 208 djece uzrasta do 15 godina, a žrtve su sahranjivane u zajedničke grobnice, uglavnom u dvorištima kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana