Položeni vijenci na spomenik ubijenim Srbima u Garavicama

Srna
Foto: Srna

BIHAĆ - Zvaničnici Republike Srpske i predstavnici nevladinih organizacija položili su vijence na spomenik srpskim žrtvama ustaškog pokolja u Drugom svjetskom ratu u Garavicama kod Bihaća za 12.000 ubijenih civila, među kojima je bio veliki broj djece.

Vijence su položili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Vijenac je položio i izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Miladin Dragičević, šef Konzularne kancelarije u Drvaru Jugoslav Đorđević, kao i delegacija poslanika Narodne skupštine Republike Srpske. Prethodno je na ovom mjestu služen parastos za žrtve koje su ubile ustaše prije 82 godine, a nakon polaganja vijenaca slijedi obraćanje zvaničnika.

Prisutni su i predstavnici nevladinih organizacija koje njeguju kulturu sjećanja na stradale i ubijene Srbe u Drugom svjetskom ratu, organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata, srpski predstavnici u lokalnim zajednicama u Federaciji BiH, predstavnici lokalnih zajednica iz Republike Srpske, Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH i potomci.

Početkom Drugog svjetskog rata 1941. godine ustaše su u mjestu Garavice, jednom od najvećih stratišta srpskog naroda u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), pobile 12.000 srpskih civila, a među žrtvama je bio i veliki broj djece.

Prema engleskim obavještajnim podacima, na širem području Bihaća ubijeno je između 14.000 i 14.500 ljudi, a vlasti bivše Jugoslavije su prikrivale masovne pokolje i ubistva Srba zbog proklamovanja ideje bratstva i jedinstva kojom su potpuno izjednačile krvnika i žrtvu. Obilježavanje stradanja Srba u Garavicama organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana