Politika odugovlači pravičnije zapošljavanje

Marijana Miljić Bjelovuk
Politika odugovlači pravičnije zapošljavanje

BANjALUKA - Novi zakon o državnim službenicima u Republici Srpskoj koji bi trebalo da uvede red pri zapošljavanju u javnoj upravi, nikako da ugleda svjetlost dana. Radna grupa je završila svoj posao, napisala rješenja usklađena sa pravilima Evropske unije, ali dokument nikako da se nađe pred ministrima u Vladi Srpske, odnosno poslanicima republičkog parlamenta.

Član radne grupe za izradu novog zakona o državnim službenicima Aleksandar Radeta navodi da su još prije juna ove godine završili posao i proslijedili skrojena rješenja nadležnom Ministarstvu uprave i lokalne samouprave.

- Vlada treba da odluči kada će se taj zakon naći na usvajanju. Struka je rekla svoje, a sve ostalo zavisi od politike - kazao je “Glasu Srpske” Radeta.

Naglasio je da je riječ o dobrom zakonu, koji je reformski i u skladu sa principima zemalja Evropske unije i mnogim razvijenim državama širom svijeta.

- Sve što je pozitivno u zakon je ugrađeno. Ima na hiljadu poboljšanja u odnosu na sadašnji zakon, od zapošljavanja, ocjenjivanja, ali i mnogih drugih stavki. Sve zamjerke koje smo imali do sada eliminisane su iz novog prijedloga zakona o državnim službenicima - poručio je Radeta.

Među ključnim stavkama koje su ugrađene u novi zakon o državnim službenicima, naglašava Radeta, su testiranje na konkursima za prijem radnika u javnu upravu.

- Zakon koji je trenutno na snazi ne predviđa testiranje nego samo intervjue sa prijavljenim kandidatima. Novim zakonom uvodimo testiranje prilikom čega bi u startu bili eliminisani oni kandidati koji su lošiji i ne posjeduju znanje. Zatim prilikom intervjua provjeravali bismo kompetencije budućih službenika, odnosno vidjeli bismo da li su i koliko uopšte spremni za određena radna mjesta - poručio je Radeta.

Naglašava da nova rješenja predviđaju i ocjenjivanje službenika jednom godišnje umjesto dva puta, kao do sada, a unaprijeđen je i sam disciplinski postupak protiv onih koji naprave određene propuste.

- Predviđeno je formiranje disciplinske komisije poput Odbora za žalbe, koja bi rješavala sve postupke u svim organima uprave. Trenutno imamo situaciju da 95 odsto disciplinskih postupaka padne na sudovima, jer u principu institucije nemaju dovoljno pravnika da bi sprovele disciplinski postupak. Prema sadašnjim propisima za disciplinski postupak potrebna su tri pravnika u institucijama, a ima onih koji taj uslov ne ispunjavaju - rekao je Radeta.

Naglasio je da su unapređenja vidljiva na svakoj stranici pisanog zakona u odnosu na trenutno rješenje, ali da nadležni treba da odluče hoće li ono što je napisano na kraju i proći.

- Vlada treba da donese prvu odluku, koja može naravno da izmijeni sam zakon, a isto to mogu da urade i poslanici Narodne skupštine RS kada i ako taj zakon dođe pred njih. Od nas više ništa ne zavisi. Mi smo svoj stručni dio završili. Šta će biti dalje ne znamo - zaključio je Radeta.

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS juče nismo dobili odgovore da li će i kada će se novi zakon o državnim službenicima naći pred ministrima i biti upućen u dalju parlamentarnu proceduru.

Naime, početkom ove godine iz nadležnog ministarstva u Vladi Srpske naveli su da je plan da pomenuti zakon bude pred poslanicima republičkog parlamenta u drugom kvartalu ove godine. Prošao je i treći kvartal, ali to zakonsko rješenje nije usvojeno u Vladi Srpske i proslijeđeno dalje na adresu Narodne skupštine RS.

Podzakonska rješenja

Aleksandar Radeta rekao je da je nakon usvajanja novog zakona o službenicima potrebno donijeti i nekoliko podzakonskih akata za primjenu samog zakona.

- I za donošenje tih podzakonskih akata biće potrebno dodatno vrijeme. Ali njihova izrada može da počne tek nakon što zakon prođe svu proceduru usvajanja - kazao je Radeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana