Policija Srpske proslavlja krsnu slavu: MUP ključ stabilnosti i bezbjednosti građana

Srna, RTRS
Policija Srpske proslavlja krsnu slavu
Foto: Srna | Policija Srpske proslavlja krsnu slavu

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske proslavlja je danas krsnu slavu - Svetog arhangela Mihaila.

Tim povodom otvoren je novoizgrađeni objekat Policijske akademije i objekat Centra za obuku, koji je sagrađen za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije.

Policijska akademija sastoji se od dva odvojena objekta, i to nastavne zgrade i internata sa amfiteatrom. Objekat nastavne zgrade ima četiri kabineta kapaciteta po 30 mjesta, konferencijsku salu kapaciteta 50 mjesta, biblioteku sa čitaonicom, devet učionica i kancelarije za nastavno osoblje.

Ukupan kapacitet internata je 125 soba sa 500 kreveta. Sobe su raspoređene u dva krila na četiri etaže. Svaka soba ima kupatilo i opremljene su za smještaj četiri kadeta. Amfiteatar je smješten u centralnom dijelu objekta internata i kapaciteta je 500 stolica. Opremljen je sa potrebnim nastavnim sredstvima i učilima neophodnim za izvođenje nastave.

Otvoren je i objekat Centra za obuku, prvenstveno namijenjen za smještaj pripadnika Žandarmerije i SAJ-a za vrijeme pohađanja obuka u Centru za obuku.

Prethodno su potpisani ugovori sa kadetima 25. klase Policijske akademije osnovne policijske obuke i 11. klase za Specijalnu anititerorističku jedinicu.

Svečanostima obilježavanja krsne slave MUP-a Republike Srpske prisustvuju predsjednik Republike Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

Raport Dodiku predao je komandir Počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitomir Petričević.

Dodik: Srpska je stabilna

Dodik je poručio je da će institucije Srpske podržavati MUP i Policiju čiji pripadnici moraju učiniti sve kako bi bili sačuvani javni red i mir.

Dodik je čestitao krsnu slavu MUP-a - Svetog arhangela Mihaila.

-Krsnu slavu da proslavite u miru i da sve više napredujete. Morate sačuvati javni red i mir za dobrobit naših građana - rekao je Dodik u Centru za obuku MUP-a u Zalužanima kod Banjaluke.

On je naveo da se danas obilježava više značajnih događaja za srpski narod, podsjetivši na ulazak srpske vojske i oslobođenje Banjaluke u Prvom svjetskom ratu.

-Na današnji dan je potpisan i Dejtonski mirovni sporazum koji smo prihvatili i odlučili da budemo u državnoj zajednici koja se zove BiH -  dodao je Dodik.

Ponovio da je od potpisivanja ovaj sporazum oskrnavljen nametanjima visokih predstavnika, što je nedopustivo.

-Republika Srpska danas slavi mir. Srpska je stabilna, a to se ogleda i u činjenici da politički i institucionalno funkcioniše u okviru Ustava - rekao je Dodik.

On je napomenuo da je u proteklom periodu ulagano u cijelu Republiku Srpsku od Trebinja, Višegrada, Jahorine do Banjaluke.

-Uskoro počinjemo gradnju bolnice u Trebinju, a biće nastavljena rekonstrukcija nekih bolnica, kao i dodatna ulaganja u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci - rekao je Dodik.

Napominje da se u Srpskoj grade i auto-putevi, s ciljem spajanja Banjaluke i Bijeljine.

-Veoma je važno da Republika Srpska poštuje Dejtonski mirovni sporazum i jedino je prihvatljivo postojanje njegovog slova. Samo tako BiH može funkcionisati -kategoričan je Dodik.

On je ponovio da je neophodno vratiti nadležnosti Republike Srpske.

-Republika Srpska će pokazati karakter u godinama koje dolaze, s ciljem očuvanja ustavno-pravne pozicije. Veoma je bitno što je Policija Srpske vratila svoje dostojanstvo i da je sačuvana uprkos brojnim pokušajima da bude ukinuta- rekao je Dodik.

Naglasio je da svi koji završe Policijsku akademiju dobijaju posao.

-Želim vam da ostanete patriote odane našim građanima, slobodi i miru -  poručio je Dodik.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je opravdano postojanje Centra za obuku, jer je odškolovano 3.000 mladih pripadnika MUP-a.

- MUP Srpske će nastaviti da ulaže u obuku novih generacija, a tome će služiti i novi objekat koji će u Centru biti danas otvoren. Već smo postavili temlje za objekat Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srpske. To je sve urađeno zahvaljujući vlastima Republike Srpske s ciljem bezbjednosti građana - naveo je Lukač na potpisivanju ugovora sa kadetima 25. klase Policijske akademije osnovne policijske obuke i 11. klase za Specijalnu anititerorističku jedinicu (SAJ).

On je čestitao pripadnicima MUP-a 30 godina postojanja i krsnu slavu Svetog arhangela Mihaila.

- Ovo je naših prvih 30 godina. Možemo reći da je Republika Srpska čvrsta i stabilna i da MUP brine o bezbjednosti građana - naglasio je Lukač.

Cvijanović: Za Srpsku  značajno da ima snažne institucije

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da MUP Republike Srpske danas predstavlja glavni stub očuvanja bezbjednosti građana, imovine i ustavnog poretka Republike Srpske.

Cvijanovićeva napominje da je Republika Srpska 30 godina izgrađivana, te da su jačane njene istitucije među kojima je i MUP Srpske.

Ona je istakla da je ponosna na rad institucija Srpske koji je rezultirao modernim Centrom za obuku MUP-a Srpske.

-Kad pogledamo danas Centar za obuku sjetimo se prije nekoliko godina, kada smo krenuli ovu aktivnost, da smo i tada govorili da ćemo svake godine nastojati novim sadržajima da upotpunjujemo ovaj Centar kako bismo imali moderan Centar i uslove za rad, boravak i školovanje novih policijskih kadrova - rekla Cvijanovićeva.

Čestitala  je pripadnicima MUP-a krsnu slavu poželjevši im profesionalni uspjeh u interesu Republike Srske i njenih građana.

Cvijanovićeva je naglasila da je za Republiku Srpsku od izuzetne važnosti da ima snažne instutucije, efikasnu i dobro opremljenu policiju koja može da odgovori na sve bezbjednosne izazove modernog društva.

- Zato sam ponosna što smo danas zajednički otvorili novoizgrađeni objekat Policijske akademije i objekat Centra za obuku, koji je sagrađen za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice i Žandarmerije” - napisala je Cvijanovićeva na “Instagramu”.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je reforma policije bila prva velika bitka za suverenitet Republike Srpske, koja je prekinula stalna ukidanja nadležnosti Srpske.

Stevandić je istakao da je to bila bitka ne samo sa ciljem opstanka MUP-a Srpske, nego i svih drugih institucija Republike koje MUP danas obezbjeđuje i štiti.

- Nadam se da sada vodimo mnogo manje bitke za povratak nadležnosti, jer poslije čuvanja MUP-a kao vitalne strukture, ustavnog dijela Republike Srpske, nadležnosti nad teritorijom i vršenja vlasti, sve druge bitke se lakše ostvaruju -  rekao je Stevandić novinarima.

On je čestitao svim pripadnicima MUP-a krsnu slavu - Svetog arhangela Mihaila.

Republike Srpske Siniša Kostrešević položili su danas vijenac na Centralno spomen obilježe stradalim pripadnicima MUP-a u odbrambenom otadžbinskom ratu.

Vijenac su položile i porodice poginulih i pomoćnik direktora policije Republike Srbije Dragan Vasiljević.

Parastos za 782 poginula pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Spomen-crkvi Svetog arhangela Mihaila u Centru za obuku u Zalužanima služio je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, koji je potom osveštao slavski kolač i žito u Spomen-crkvi Svetog Arhangela Mihaila.

Služenju parastosa prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, pripadnici MUP-a, bivši pripadnici MUP-a, kao i članovi porodica poginulih policajaca.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana