Pojedine zemlje u UN upozorile na dvostruke aršine: Genocid nije samo ono što zapad odredi

GS, Tanjug
Pojedine zemlje u UN upozorile na dvostruke aršine: Genocid nije samo ono što zapad odredi

NjUJORK – Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) na današnjoj sjednici u Njujorku usvojila je rezoluciju o Srebrenici,iako je većina zemalja nije podržala.

Posebne kritike uputilo je nekoliko zemalja koje upozoravaju na dvostruke aršine.

Predstavnik Nikaragve u Generalnoj skupštini Ujedinjenih Nacija (GS UN) rekao je prije glasanja da će ta zemlja glasati protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici, označavajući taj dokument kao postojanje dvostrukih aršina zapadnog svijeta.

Istakao je da je usvajanje jednostranih rezolucija poput ove, koja ne uživa konsenzus u BiH i ne podržava poverenje, ne doprinosi klimi jedinstva i suživota u regionu.

Dodao je da GS UN ne može da predvidi odgovornost zapadnog svijeta i NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.

-NATO je bombardovao teritoriju SR Jugoslavije i prouzrokovao na hiljade ranjenih i mrtvih - rekao je predstavnik Nikaragve. Dodao je da je to bilo oružje Zapada, koji je za sobom ostavio razorenost i da je upravo iniciranje rezolucije o Srebrenici dokaz da “smo žrtve manipulacija Zapada”, koji na ovaj način gura sopstvene političke agende i interese.

Naglasio je da ne može da se ignoriše, niti da se izbriše iz istorije najveći genocid protiv naroda u Americi, kao i u Africi tokom kolonizacije.

-Naši preci su bili vidljivi zapadnom svijetu kada su oni uništavali našu kulturu i izvršili jedan od najvećih genocida u istoriji čovječanstva da bi se bogatili na račun naših rudnih bogatstava - rekao je on.

Dodao je da Zapad i dalje obezbjeđuje sredstva i resurse za ubijanje Palestinaca u pojasu Gaze.

Istakao je da se Nikaragva zalaže za svijet mira, pravde i solidarnosti.

.Neophodno je više nego ikad da imamo multupolarni svijet, da se pravda iznese pred ljude, kako bismo prevazišli probleme -naglasio je predstavnik Nikaragve.

Predstavnik Demokratske Republike Kongo izjavio je uoči glasanja o nacrta rezolucije o Srebrenici da je ta zemlja protiv toga navodeći da je u ovom slučaju potreban konsenzus, kao i da će rezolucija biti kontraproduktivna.

-BiH je postkonfliktna oblast koja je veoma osjetljiva, s etničkim tenzijama i unutrašnjim političkim problemima. Trebalo bi oprezno da nastavimo - rekao je predstavnik Konga, ističući da nacrt rezolucije ne predstavlja konsenzus među stanovništvom BiH.

On je naveo da ovakav nacrt rezolucije predstavlja antagonistički čin jedne zajednice protiv druge.

-Nije bilo konsultacija ni na regionalnom nivou o ovome, što dovodi u pitanje pomirenje. Rezolucija će biti kontraporduktivna, neće osnažiti mir i zaliječiti rane iz prošlosti, već suprotno, produbiti podjele među narodima i dovesti do novog talasa nasilja - rekao je predstavnik.

Naveo je da se genocid određuje na osnovu objektivnih kriterijumima, dodajući da genocid ne smije biti politizovan.

-Nadamo se da će GSUN uskoro zauzeti pravičnu poziciju. Zbog toga glasamo protiv rezolucije - zaključio je predstavnik D. R. Kongo.

Predstavnik Namibije u Generalnoj skupštini UN izjavio je da je ta zemlja suzdržana i istakao da “svaki genocid utiče na čovječanstvo” i da je to dovoljan razlog da 9. decembar nastavi da se obeilježava kao Međunarodni dan genocida, kako je to u UN dogovoreno 2015.

-Mi živimo u svijetu gdje postoji selektivna amnezija koja se brzo širi, da je genocid samo ono što mi pojedinačno odlučimo da je genocid, bez obzira na to šta govore Međunarodni statut i na to šta genocid jeste - rekao je predstavnik Namibije.

On je ocijenio da je “ono što se desilo u Srebrenici bio genocid”, ali da je genocid i ono što se desilo u Ruandi, kao i ono što se desilo u Njemačkoj sa Holokaustom.

-Ono što se dešava u Gazi danas, jeste genocid. Ono što se desilo u mojoj zemlji, Namibiji, između 1904. i 1908. bio je genocid. Bio je genocid i jeste priznat kao prvi genocid 20. vijeka. Mnogi su genocidi koji se danas odvijaju širom svijeta. Dešavaju se zločini najgore vrste protiv čovječnosti i oni leže na našoj kolektivnoj savjesti. Namibija će biti uzdržana zato što mi želimo da sveobuhvatno i iskreno razgovaramo o genocidu - rekao je predstavnik Namibije.

On je rekao da je ta zemlja uzela u obzir nekoliko bitnih političkih i pravnih faktora prilikom razmatranja rezolucije o Srebrenici.

-Mi podržavam mir i priznajemo koliko je važno da se izgradi pomirenje na način da podjele iz prošlosti nestanu. Prijedlog da se obilježe dan genocida u Srebrenici dešava se tokom konsolidativnog procesa koji je izuzetno složen, a takvi procesi za nas koji smo autsajderi ne mogu potpuno da budu jasni. Nije namjera Namibije da se miješa u unutrašnja pitanja ovih strana, ali postoji uvjerenje, snažno uvjerenje u Namibiji da inkluzivnost širi harmoniju, dok ekskluzivnost dovodi do konflikta - poručio je predstavnik Namibije.

Predstavnik Demokratske Republike Kongo u Generalnoj skupštini UN (GSUN) izjavio je da je ta zemlja protiv razolucije navodeći da je u ovom slučaju potreban konsenzus, kao i da će rezolucija biti kontraproduktivna.

-BiH je postkonfliktna oblast koja je veoma osjetljiva, s etničkim tenzijama i unutrašnjim političkim problemima. Trebalo bi oprezno da nastavimo -  rekao je predstavnik Konga, ističući da nacrt rezolucije ne predstavlja konsenzus među stanovništvom BiH.

On je naveo da ovakav nacrt rezolucije predstavlja antagonistički čin jedne zajednice protiv druge. '

.Nije bilo konsultacija ni na regionalnom nivou o ovome, što dovodi u pitanje pomirenje. Rezolucija će biti kontraporduktivna, neće osnažiti mir i zaliječiti rane iz prošlosti, već suprotno, produbiti podjele među narodima i dovesti do novog talasa nasilja - rekao je predstavnik.

Naveo je da se genocid određuje na osnovu objektivnih kriterijumima, dodajući da genocid ne smije biti politizovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana