Podžić bi da pomaže Ukrajini

Vedrana Kulaga Simić
Podžić bi da pomaže Ukrajini

SARAJEVO, BANjALUKA - Iako BiH zvanično nije izabrala stranu u rusko-ukrajinskom sukobu, ministar odbrane BiH Sifet Podžić odlučio je da se odazove pozivu i učestvuje na sastanku pod nazivom “Kontakt grupa za odbranu Ukrajine” tokom kojeg bi saveznici mogli odlučiti i da li će toj zemlji biti isporučeni najmoderniji tenkovi.

U Ministarstvu odbrane (MO) BiH je potvrđeno da će Podžić danas biti među učesnicima sastanka u vojnoj bazi Ramštajn u Saveznoj Republici Njemačkoj na poziv američkih vojnih zvaničnika.

- Na sastanku ukrajinske kontakt grupe za odbranu Podžić učestvuje na poziv sekretara odbrane SAD Lojda Ostina i predsjedavajućeg zajedničkih načelnika generalštabova generala Marka Milija - saopšteno je MO BiH.

Zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić, za “Glas” tvrdi da se Podžić nije konsultovao s njim po pitanju odlaska na sastanak u njemačku vojnu bazu, gdje će biti riječi o slanju nove pomoći vlastima u Kijevu.

- Sa mnom niko ništa nije usaglašavao, a ne znam da li je s kabinetom. On je otišao na njihov poziv i to je to. Riječ je o internoj odluci ministra jer o tome nije razgovarano - istakao je Okolić.

Podžić je, prema njegovom mišljenju, vjerovao da treba da se otisne na taj put.

- Imamo različite stavove o tom sukobu. Žao nam je zbog trenutne situacije, ali mi, odnosno srpska strana smatra da se ne treba miješati već zadržati neutralan stav, a oni drugačija razmišljanja, odnosno da se stave na stranu Ukrajine. To je njihov, ali nije zvaničan stav BiH - podvukao je Okolić i posjetio da BiH, kao država, nije zauzela zvaničan stav o rusko-ukrajinskom sukobu.

Na pitanje da li je inače praksa da se o odlascima na sastanke izvan zemlje, obavljaju određene konsultacije u vrhu resora odbrane, Okolić kaže da bi tako trebalo da bude.

- Ako se može postići kompromis i dogovor o temi sastanka na koji se ide, to su dobre stvari i zajednički napori, a ako ne, kao što je sada slučaj, onda svako po svom nahođenju uradi dio posla koji misli da treba. I to ne samo tako u Ministarstvu odbrane, već i u drugim zajedničkim institucijama - rekao je Okolić.

Podžić, koji je kadar Demokratske fronte koju predvodi Željko Komšić, već je samostalno, odnosno bez saglasnosti svih članova Predsjedništva BiH bio na sastancima na kojima je raspravljano o Ukrajini. On je sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senadom Mašovićem u maju prošle godine prisustvovao na onlajn sastanku s ministrima odbrane više od 40 zemalja koji je, takođe, održao američki ministar odbrane s ukrajinskim zvaničnicima.

Hijerarhija

Narušavanje hijerarhije i ustavnih pravila nije strani pojam na nivou BiH, posebno na diplomatskim poljima. Mahom su bošnjački i hrvatski članovi u prošlom sazivu Predsjedništva BiH na sastancima izvan granica zemlje iznosili stavove koji prethodno, kako nalažu propisi, nisu usaglašeni na nivoima institucije, a takvo ponašanje dalo je vjetar u leđa i pojedincima u ambasadorskim foteljama da svoje stavove promovišu kao stavove BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana