Podrška štedišama Ljubljanske banke u postupku pred evopskim sudom

Srna
Podrška štedišama Ljubljanske banke u postupku pred evopskim sudom

SARAJEVO - BiH će iskoristiti svoje pravo u skladu sa Evropskom konvencijom da se umiješa i interveniše kao treća strana u postupku "Kata Landika i drugi protiv Slovenije", jednoglasan je zaključak Savjeta ministara na današnjoj sjednici u Sarajevu.

U saopštenju Savjeta ministara navodi se da su ministri donijeli ovaj zaključak nakon što je usvojena Informacija o postupku pred Evropskim sudom za ljudska prava, čime je praktično prihvaćen poziv za intervenciju BiH kao treće strane u ovom postupku.

U Informaciji Kancelarije agenta Savjeta ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava navodi se da je riječ o postupku po žalbi državljana BiH u vezi sa kršenjem prava na imovinu zbog odbijanja vlasti Slovenije da isplati aplikantima staru deviznu štednju koja je bila položena u sarajevskoj podružnici Ljubljanske banke.

Prema Informaciji, Slovenija je ranije obavijestila Komitet ministara Savjeta Evrope da je iz sarajevske poslovnice Ljubljanske banke zaprimila 16.700 zahtjeva za povrat štednje u visini oko 90 miliona evra, te da je isplatila oko 78 miliona evra.

Slovenija je istovremeno osporila dio odgovornosti za isplatu dijela štednje koji je položen na jedinstvene račune građana u skladu sa Zakonom o utvrđivanju i realizaciji potraživanja građana u postupku privatizacije F BiH, prebacujući odgovornost na BiH.

-S obzirom na to da se radi o velikom broju državljana BiH koji godinama potražuju svoja prava isplate stare devizne štednje u značajnim iznosima, ocijenjeno je da je uključivanje BiH u postupak u opštem interesu - navedeno je u saopštenju.

Savjet ministara usvojio je informaciju Ministarstva finansija i trezora o provođenju Sporazuma o pitanjima sukcesije koja daje pregled aktivnosti o sprovođenju ovog sporazuma i njegovih pratećih aneksa.

Na sjednici su usvojeni odgovarajući zaključci i data zaduženja predstavnicima BiH u zajedničkim tijelima za sprovođenje aneksa radi zaštite interesa BiH.

Član Zajedničkog odbora za Aneks A Sporazuma koji se odnosi na raspodjelu pokretne i nepokretne imovine zadužen je da inicira sazivanje Zajedničkog odbora i preduzme potrebne aktivnosti kako bi ovaj odbor rješavao pitanja iz svoje nadležnosti.

Ovlašćeni predstavnik BiH u Odboru za Aneks B Sporazuma u vezi s raspodjelom diplomatske i konzularne imovine zadužen je da nastavi aktivnosti radi konačne raspodjele imovine diplomatsko konzularnih predstavništava bivše SFRJ.

Savjet ministara dao je podršku Pregovaračkom timu za Aneks C Sporazuma koji se odnosi na finansijska potraživana i dugovanja, kako bi se postigla saglasnost oko raspodjele preostalih potraživanja bivše SFRJ, kao i da se preduzmu potrebne aktivnosti kako bi se umanjili negativni učinci dugova bivše SFRJ koji se odnose na BiH.

U zaključcima su date jasne smjernice za postupanje predstavnika BiH u konkretnim predmetima unutar ovog aneksa.

Radi ažuriranja sukcesije arhivskih fondova bivše SFRJ, direktor Arhiva BiH će intenzivirati aktivnosti na digitalizaciji i preuzimanju arhivskih fondova bivše SFRJ, a Ministarstvo finansija i trezora će u budžetu Arhiva BiH obezbijediti namjenska sredstva radi digitalizacije sukcesije arhivskih fondova bivše SFRJ.

Radi efikasne primjene Aneksa G u Hrvatskoj i Srbiji, Ministarstvo pravde će, u koordinaciji sa ostalim nivoima vlasti u BiH, ažurirati aktivnosti na zaključivanju bilateralnih ugovora o imovinskopravnim odnosima s tim državama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana