Podnijeta krivična prijava za ratni zločin protiv civila na Cetinju 1944. godine

Tanjug
Podnijeta krivična prijava za ratni zločin protiv civila na Cetinju 1944. godine

PODGORICA - Građani iz Cetinja i Podgorice podnijeli su krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu Crne Gore protiv, za sada, nepoznatih starešina i pripadnika Desete crnogorske udarne brigade zbog osnovane sumnje da su naredili i/ili izvršili ratni zločin protiv civilnog stanovništva na teritoriji Cetinja 13, 14. i 15. novembra 1944. godine.

To je saopštio Aleksandar Saša Zeković odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorice.

“Pripadnici Desete crnogorske udarne brigade odveli su Momčila S. Zekovića iz kuće u kojoj je stanovao u Bogdanovom kraju. Objasnili su da ga vode na kraći informativni razgovor i da će se ubrzo vratiti. Međutim od tada mu se izgubio svaki trag. U obližnjem zatvoru, Dragica, rođena Jovanović (izvorno Brozović), interesovala se za supruga i pitala može li mu donijeti šta od odjeće i hrane. Zatvorski čuvar je obavjestio da je čuo da je isti streljan, baš tog jutra, sa još desetak građana i građanki Cetinja”, rekao je Zeković.

Prema njegovim riječima, narednog dana odvedeno je i ubijeno još 14 osoba. 

Podnosioci krivične prijave su u bliskom srodstvu sa Momčilom S. Zekovićem, koji smatraju da je ključni razlog njegove likvidacije nezainteresovanost i odnos prema ideologiji Komunističke partije.

U saopštenju dostavljenom medijima, Zeković ističe da su pripadnici brigade postupali protivno međunarodnom pravu i međunarodnom ratnom pravu, zahtevima covečnosti i javne savesti koje propisuje Haška konvencija (IV) o zakonima i običajima rata na kopnu iz 1907. godine i protivno članu 46. Pravilnika o zakonima i običajima rata na kopnu koji su sastavni deo Konvencije.

On tvrdi da civilne žrtve koje su stradale od pripadnika partizanskih jedinica nisu bile priznate, niti su bile “dobre žrtve” za razliku od civilnih žrtava koje su stradale od  formacija fašističkih okupatora i njihovih, domaćih, pomagača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana