Podignuta optužnica za zločine u Jošanici kod Foče

Srna
Foto: BIRN BiH

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg pripadnika takozvane Armije BiH Amela Isića zbog učešća u ubistvima srpskih civila u fočanskom selu Jošanica i okolnim zaseocima krajem 1992. godine.

Na teret mu se stavlja ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina i povrede zakona ili običaja rata.

Isića terete da je u svojstvu pripadnika bataljona "Vatra" višegradske brigade tzv. Armije BiH krajem 1992. godine učestvovao u napadu na selo Jošanica u opštini Foča, kao i na okolne zaseoke, nastanjene uglavnom srpskim civilima.

"Prilikom napada ubijeno je 56 lica srpske nacionalnosti, 10 je ranjeno, a kuće i pomoćni objekti uništeni i zapaljeni", navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Prema saopštenju, Isić je osumnjičen da je sa drugim pripadnicima takozvane Armije BiH, lično i direktno učestvovao u ubistvima više žrtava u napadnutim selima.

Navedeno je da će Tužilaštvo navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 160 svjedoka, jednog stručnog vještaka i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Prema informacijama iz Tužilaštva, Isić je državljanin BiH i Švedske.

Na Nikoljdan 1992. godine u fočanskoj mjesnoj zajednici Jošanica muslimanska vojska ubila je 56 mještana srpske nacionalnosti, mnoge od njih na jeziv način, odsijecanjem dijelova tijela. Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece.

Za zločine u Jošanici trenutno se vodi postupak u Sudu BiH protiv 13 bivših komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH.

Optuženi su Ferid Buljubašić, Ahmet Sejdić, Rašid Sobo, Ševko Glušac, Zakir Jamak, Bahrudin Muhić zvani Bane, Adem Fehrić, Mustafa Poljo zvani Musa, Enver Kustura zvani Pena, Muhamed Liska, Sakib Čakar, Izet Sejdić i Munir Nalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana