Počinju pregovori za rješenje problema gudronske jame u Modriči: Da li će đaci u školske klupe?

Marijana Miljić Bjelovuk
Počinju pregovori za rješenje problema gudronske jame u Modriči: Da li će đaci u školske klupe?

BANjALUKA  - Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić rekla je da početak školske godine u Modriči neće biti odgođen zbog požara u gudronskoj jami.

Navela je da nisu dobili nijedan zahtjev od škola niti bilo koje druge institucije  da bude odgođena nastava u ovoj opštini.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Bojan Vipotnik rekao je da je situacija na terenu zadovoljavajuća te da je to najvažnije.

- Nije ugroženo zdravlje stanovništva - kazao je Vipotnik i dodao da problematika gudronske jame traje od 60-ih godina prošlog vijeka.

Vipotnik je naveo da će početkom septembra početi s pregovori sa jednim međunarodnim partnerom, te da postoji velika nada da će kroz taj projekat sa njima biti riješen ovaj dugogodišnji problem.

Naveo je da na pojedinim mjestima požar još tinja, te da će se i dalje vršiti analize vazduha, vode i zemljišta.

Načelnica Službe za higijenu Instituta za javno zdravstvo Srpske Vesna Rudić Grujić rekla je da veliki dio  preporuka zbog požara u gudronskoj mjeri ukinute, te da ostaje dio mjera za osjetljive kategorije.

Direktor Instituta za zaštitu i ekologiju Predrag Ilić podsjetio je da su do sada izvršena tri mjerenja vazduha, te da je posljednje mjerenja pokazalo najbolje rezultate.

- Kako se požar gasi, vrijednost zagađujućih materija pada. Uradićemo idućih dana još jedno mjerenja - rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana