Počeo sastanak političkih lidera o zaštiti imovine Srpske

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - U Banjaluci je počeo sastanak predstavnika izvršne vlasti i parlamentarnih stranaka na kojem bi trebalo da bude potpisana izjava o zaštiti imovine Srpske.

Sastanku u Narodnoj skupštini Republike Srpske prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.

Na sastanku su i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NPS-a Darko Banjac, DNS-a Nenad Nešić, SPS-a Goran Selak i NDP-a Bojan Šapurić.

Sastanku se nisu odazvali predstavnici SDS-a, PDP-a i Liste za pravdu i red.

Današnjem događaju prethodio je sastanak održan u petak, 21. aprila, u Palati Republike na inicijativu predsjednika Srpske Milorada Dodika, nakon što su bošnjački politički predstavnici potpisali izjavu o budućem djelovanju kada je riječ o imovini.

Između ostalog, u radnoj verziji izjave koju danas treba da potpišu Dodik i ostali politički lideri navodi se da Srpska neće učestvovati u raspravi u Parlamentarnoj skupštini BiH o ovom pitanju, jer je Dejtonskim mirovnim sporazumom riješeno pitanje imovine.

Priprema se i odluka o povlačenju sudija iz reda srpskog naroda iz Ustavnog suda BiH, a u skladu s navedenim, ističe se da će Srpska ponuditi Federaciji BiH sporazum o mirnom razdruživanju ako se nastavi antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH.

Tada su se pozivu na sastanak predsjednika Srpske odazvali predstavnici svih parlamentarnih stranaka, uključujući i v.d. predsjednika SDS-a Milana Miličevića, dok su poziv odbili PDP i Lista za pravdu i red.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana